Mejla

Susanna Kierkegaard

Trump är rädd för de kvinnliga politikerna

Bakom rasistiska attacker döljer sig en riktig konflikt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rashida Tlaib, llhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley.
Rashida Tlaib, llhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley.

LEDARE

USA:s president är i blåsväder igen. Den senaste veckan har Donald Trump gått till attack mot fyra nya kongressledamöter – Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley. Trump twittrade i söndags att de fyra kvinnorna borde "åka tillbaka" till de "helt förstörda och brottsdrabbade länderna de kom från". Sedan dess har presidenten lagt till att de fyra kvinnorna är kommunister, hatar Israel och hatar USA.

Att Donald Trump är mer intresserad av personliga påhopp på twitter än att prata politik är knappast en nyhet. Presidenten är i full fart med att förbereda sin kampanj inför valet 2020. En stor del av strategin verkar bestå av rasistisk polarisering, att kalla alla progressiva politiker för antisemiter och att attackera kvinnor.

Men de fyra politikerna Trump gett sig på den här gången är inte vilka som helst.

Kongressledamöter som skapar historia

Ocasio-Cortez, Tlaib, Omar och Pressley är alla inne på sitt första år som kongressledamöter. De skapar historia bara genom att ha tagit sig dit: Rashida Tlaib och Ilhan Omar är de första muslimska kvinnorna i kongressen. Omar är dessutom den första kvinnan på sin post som bär slöja, och den första med flyktingbakgrund. Alexandria Ocasio-Cortez är 29 år gammal och därmed den yngsta kongressledamoten någonsin. Ayanna Pressley är den första svarta kvinnan som blivit invald från Massachusetts.

De fyra politikerna är progressiva och drar det Demokratiska partiet åt vänster. De har propagerat för gratis sjukvård åt alla, avskrivna studieskulder och en radikal ny klimatpolitik. De vill höja marginalskatten för USA:s rikaste invånare till 70 procent. Just nu ligger den på 37 procent.

Trump undviker politiken

Donald Trump svarar med att kalla de fyra kvinnorna för kommunister och säga åt dem att "åka hem".

Det är uppenbart att han inte vill prata politik. Det kan ha att göra med att Ocasio-Cortez, Tlaib, Omar och Pressley faktiskt har opinionen på sin sida. En stor del av den amerikanska befolkningen är positiva till deras progressiva förslag.

Det hela går att koka ner till en tydlig konflikt. Trumps politiska verk går ut på att splittra arbetarklassen – att ställa vita arbetare mot mörkhyade och invandrare. De fyra politikerna han attackerar gör allt de kan för att ena den.

Det finns nog inget en maktlysten affärsman är mer rädd för.


PODD: Vem kan vinna över Donald Trump?

Demokraterna börjar mobilisera för att vaska fram en kandidat som de hoppas ska kunna besegra Donald Trump i valet 2020. Aftonbladet Daily reder ut vilka kandidaterna är och vem som har bäst chans att vinna över den sittande presidenten.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Man får inte längre vara snäll i Sverige

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Amerikansk politik

Trumps USA

Socialism

Kapitalism

Donald Trump

Politik