Jonna Sima

Sabunis tal blev till ett Västgötaklimax

”Elektrifieringskommission” inte L:s räddning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Visby

Liberalernas nya partiledare är ingen blyg viol. I maktkampen med Johan Perhson och Erik Ullenhag om partiledarposten under våren var hon tydlig med att hon var den enda som skulle kunna rädda det krisande partiet. I en intervju med Aftonbladets Lena Mellin i dag sa Sabuni kaxigt att hon inte skulle ha något emot en enpartiregering där hon själv är statsminister.

Den tidigare integrationsministern vann partiledarstriden, men Liberalerna är idag ett splittrat parti med usla siffror i opinionsundersökningar.

Stor nyfikenhet

Mycket stod därför på spel när hon i Almedalen ikväll höll sitt första tal för allmänheten som sprillans ny partiledare. Parken var fylld av människor som var nyfikna på vilken väg hon ska staka ut för att ta Liberalerna ur sin långvariga kris.

Det tal vi fick höra var allmänt hållet och saknade direkt konkret politik. Sverige ska bli företagens förlovade land, inget barn ska fara illa och alla svenskar ska kunna ta makten över sina liv. Mycket fluff och floskler och få politiska lösningar. Exakta motsatsen till det hon har utlovat som partiledarkandidat.

Oväntat om klimatet

Som politiker har Sabuni profilerat sig på frågor som rör invandring, ofta har det handlat om att det krävs hårdare tyglar för att de ska anpassa sig till det svenska samhället. Men sitt första politiska utspel i ledarrollen kom oväntat att handla om klimatet.

Liberalerna vill tillsätta en ”elektrifieringskommission” för att elektrifiera Sveriges mest trafikerade motorvägarna för att kunna uppnå klimatmålen om noll-netto-utsläpp till 2045. Som av en händelse har hennes förra arbetsgivare konsultföretaget ÅF tidigare presenterat snarlika idéer.

Hur som helst är det kanske inte ett förslag som rör om i grytorna och skakar om Politiksverige som många nog förväntat sig att Sabuni skulle inleda sin nya karriär med.

Fått kritik

Men så har hon också redan fått kritik för att vara otydlig och svajig i sina besked och politiska vision. Mest tydligt blev det när hon i en intervju sa att hon inte tycker mångkultur är något att eftersträva. När kritiken kom tog hon snabbt tillbaka det utan att någon blev mycket klokare över vad hon egentligen tycker.

Dagarna som partiledare har varit få och hon bör få tid att staka ut vägen. Både Ebba Busch Thor och Annie Lööf hade en skakig startsträcka som nya partiledare och har senare lett sina partier till framgångar.

Men ändå, att förväntningarna i kväll i Almedalen var skyhöga beror till stor del på att Nyamko Sabuni själv framställt sig som Liberalernas enda räddare.

Hennes ”elektrifieringskommission” blev ett västgötaklimax.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.