Att höra Mbappé var som att gå över en äng

Läget inför valet i Frankrike är akut

Publicerad 2024-07-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kylian Mbappé anser att läget i Frankrike är akut. Folk bör inte rösta på högerextrema Nationell samling i valet på söndag, menar han.

Idrott och politik hör inte ihop, sägs det ibland.

En som struntar högaktningsfullt i det påståendet är en av världens bästa fotbollsspelare, Kylian Mbappé.

I kväll ställs hans Frankrike mot Portugal i EM-kvartsfinal. Men på söndag står en viktigare strid – den mot högerextremismen. Då är det dags för den andra valomgången i Frankrike.

Mbappé vädjar nu till sina landsmän att inte ge makten till Nationell Samling och Marine Le Pen.

– Vi kan inte lämna vårt land i händerna på de här människorna. Det är verkligen akut. Vi såg resultaten i den första valomgången, det är katastrofalt. Och vi hoppas verkligen att det kommer att förändras och att alla mobiliserar sig för att rösta för rätt sida, säger Mbappé.

Marine Le Pen vann den första valomgången. Nationell Samling kammade hem 34 procent av rösterna. Vänsteralliansen, Folkfronten, samlade ihop 28 procent.

Nu börjar Folkfronten och Macrons mittenallians mobilisera för att Le Pen inte ska få makten. De har dragit tillbaka mer än 200 kandidater från valsedlarna. Förhoppningen är att det ska öka chanserna att besegra Le Pen på söndag.

I Paris förbereder man sig för kravaller och kaos. 30 000 extra poliser har kallats in till huvudstaden för att försöka hålla ordning på söndag.

Men det är inte bara i Frankrike som högernationalismen stått i centrum. Hela fotbolls-EM har präglats av det.

Inför mästerskapet förbjöds Gigi D’agostinos dänga "L'Amour Toujours" från att spelas på arenorna och i officiella EM-sammanhang. Låten har kidnappats av högerextrema krafter i Tyskland som skrivit en egen text till melodin: ”Ausländer raus, Ausländer raus, Deutschland den Deutschen, Ausländer raus”. Utlänningar ut, Tyskland åt tyskarna, ungefär.

En låt som för övrigt Sverigedemokraterna inte kunde hålla sig borta från att skråla med i under deras EU-valvaka för en månad sedan.

Förbudet hindrade inte heller österrikiska supporter från att skråla med i sången efter deras förlust mot Turkiet i tisdags, något som nu utreds av tysk polis.

Efter matchen firade den turkiska stjärnan Merih Demiral genom att lyfta armarna över huvudet och forma fingrarna till något som liknas vid vargar. En gest som kopplas till den högerextrema organisationen Grå vargarna i Turkiet.

Demirals varggest.

– Varghälsningen är något under nivån av Hitler-handen eller IS-fingret, säger TV4:s utrikeskorrespondent Jona Källgren till Fotbollskanalen.

Merih Demiral har nu blivit avstängd av i två matcher.

I skenet av detta är Kylian Mbappés uttalande extra uppfriskande. Att höra hans ord var lika befriande som att gå barfota över en äng den första dagen på sommarlovet.

Hur det går i franska valet på söndag återstår att se.

Förhoppningsvis spelar han spela en lika avgörande roll för valutgången som han brukar göra på fotbollsplanen.

Följ ämnen
Fotbolls-EM