ÅSIKT

Serievåldtäkter är terror mot kvinnor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYR�N
Överfallsvåldtäkter påverkar kvinnors rörelsefrihet.
LEDARE

Rubriken är nattsvart: “Serievåldtäktsman slår till igen”. I början på veckan rapporterades att en 39-årig man, tidigare dömd för sadistiska våldtäkter, nu åtalas på nytt. Misstänkt för att ha kidnappat en tonårsflicka och våldtagit henne upprepade gånger. En man som vid tidigare övergrepp visat ”exceptionell råhet”.
Vi måste börja prata om serievåldtäktsmän på ett nytt sätt. De påverkar kvinnors rörelsemönster, till att undvika platser och gå ut vid andra tider, inte sällan efter varningar från polisen. Det handlar om ett fåtal män som – i grupp eller enskilt – slår till, skapar skräck och får stor inverkan på samhället. Det är terror mot kvinnor.

Våldtagit kvinna med grillgaffel

Mannen som kallas för “Sexmördaren” är ett sådant exempel. Han har flera gånger dömts, avtjänat sitt straff och släppts fri. Han har sparkat ihjäl en äldre kvinna, våldtagit en kvinna med en grillgaffel. Han våldtog en kvinna i Lessebo i en timmes tid och återvände dagen efter för att misshandla henne. Han är sjuk nog att hata kvinnor, men tydligen inte sjuk nog att dömas till vård med särskild utskrivningsprövning. I april häktades han på nytt för en våldtäkt i ett parkeringsgarage i Växjö.
Örebromannen dömdes för 14 överfall på kvinnor. Kriminalvården skrev att ”risken för återfall i sexuellt våld bedöms som hög”. Han blir villkorligt frigiven, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.
Hagamannen satte skräck i Umeås kvinnor i åtta års tid. Det bildades föräldrakedjor, kvinnor gick i grupp. Han kom mycket nära att mörda sitt sista offer och satt av två tredjedelar av sitt straff.
I mitt arbete som skribent har jag mött kvinnor som blivit våldtagna. Många känner sig rättslösa. Kvinnor som orkat anmäla, tagit sig igenom den svåra rättsprocessen, och – här krymper antalet rejält – fått se sin förövare fälld. Ångesten syns i ögonen, hörs i rösten. “Han fick två år för det vidriga han gjort mot mig.” “Om tre år är han ute, och jag kommer inte våga vara kvar i Sverige.” “Han borde aldrig någonsin släppas ut.”

De ska inte kunna våldta fler

Något som ibland diskuteras som en preventiv lösning – eftersom våldtäkter ofta lämnar DNA-spår – är ett obligatoriskt nationellt DNA-register. I ett av de mest omtalade rättsfallen i modern tid – mördaren och serievåldtäktsmannen The Golden state killer – var det tillgången till en DNA-sajt för släktforskning som avslöjade polismannen Joseph DeAngelo. Men att värna om vår integritet och rättssäkerhet är viktigt. Samtidigt behöver samhället skicka en kraftfull signal om synen på de här brotten. Det lilla antalet män som påverkar många kvinnors liv.
En möjlighet vore att införa en ny brottsrubricering, som “återfallsvåldtäkt”. Att ta sikte på de här männen med ett rejält högre straffvärde än idag.

Dra en linje i sanden: de ska inte kunna komma ut och våldta fler kvinnor.

avPernilla Ericson

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Lessebo