ÅSIKT

Tiggeriförbudet är hemsnickrad juridik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag beslutade Eskilstuna att förbjuda tiggeri. Antagligen betyder det inget alls.

När Vellinge kommun nyligen prövade en annan hemsnickrad modell föll den i domstol.

Problemet för Eskilstuna är att det finns gränser för vad kommuner har rätt att bestämma. ”Den offentliga makten ska utövas under lagarna” som det står i grundlagen.

Den så kallade ”Eskilstunamodellen” bygger på idén att politikerna av ordningsskäl ska kunna göra tiggeri så komplicerat och dyrt att utsatta människor ska flytta till en annan kommun.

Tiggarlicens

Tanken är att man kräver en slags ”tiggarlicens” som sedan blir så dyr att tiggarna inte har råd med den. Logiken är inte uppenbar, man vill alltså tillåta något som en legitim försörjning i syfte att förbjuda det.

Moderaternas partisekreterare kallade för en tid sedan Eskilstunamodellen för ”att jävlas med folk” vilket är en korrekt beskrivning. Det av avsikten.

Strömmer förespråkar istället ett nationellt förbud mot tiggeri men än så länge är det bara moderater och sverigedemokrater som driver den linjen.

Domstolarna har sagt nej

Efter Eskilstunas beslut får vi nu vänta på domstolarna. Hittills har Länsstyrelsen, Förvaltningsrätten och Kammarrätten sagt nej till Vellinges tiggeriförbud.

Gissningsvis går Eskilstunamodellen samma väg och troligen kommer alltihop sluta i Högsta förvaltningsdomstolen.

Tills dess kan vi fundera på varför politikerna några veckor innan valet fattar beslut om saker de egentligen vet är olagliga.

Kan orsaken stavas - populism?

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM