ÅSIKT

Bildt är förbrukad

avZendry Svärdkrona

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PETER Rosen
Bildtaffärerna avslöjar en diger exempelsamling på utrikesministerns mörkläggningar och osanningar om aktieinnehav och optionsvillkor.

24 FEBRUARI 2007. Carl Bildt är till salu, för att låna Expressens välfunna sammanfattning av landets utrikesminister. Bildt betingar inte bara ett pris för oljehandlare och allsköns bolag, kopplade till militära intressen i USA och Turkiet. Också en politisk prislapp är klistrad på hans diskret grå kavajslag.

Sålde ut sin trovärdighet

Statsminister Reinfeldt betalade i torsdags och sålde samtidigt ut sin egen trovärdighet. Kritiken mot Bildt, sa han, kommer från sådana som ”misstror marknadsekonomi och inte gillar ägande”. Rakt i ansiktet på alla liberaler som på en gång hyllar den anständiga kapitalism Bildt sölar ner genom sina allianser med olje- och gasbolag som profiterar i folkmordets Sudan och beskyddas av den auktoritäre härskaren Putin.

Reinfeldt blickade tungt sorgset in i tv-kamerorna: Det är journalister som förtalar Bildt med hjälp av lösa spekulationer.

Klädde om till affärsman

Bildtaffärerna avslöjar annars en diger exempelsamling på utrikesministerns mörkläggningar och osanningar om aktieinnehav och optionsvillkor.

Det grundläggande problemet med Carl Bildt är att han en gång sålde ut det han hade av politisk prestige och mäktiga kontaktnät. Han klädde som en del andra före detta politiker om till affärsman. Maskeraden kan inte upprepas. Det går inte att släpa på alla affärskontakter, moraliskt tvivelaktiga eller förkastliga, och på nytt bli trovärdig politiker.

”Oljan kommer att vara nyckeln till freden”, sa Bildt om krigen i Sudan. Som en affärsslogan från uppdragsgivaren Lundin Petroleum. Oljepengar har flödat in till Sudans härskande klass och använts till vapeninköp?–?flitigt använda i det som (med Bildt som undantag) beskrivs som folkmordet i Darfur.

Också Bildts politiskt förflutna står som en oöverstiglig mur mot hans trovärdighet.

Hårdför krigsaktivist

För några månader sedan avslöjades det på Aftonbladets kultursida att Carl Bildt var medlem av lobbygruppen CLI. Gruppens president säger: ”Vi rekryterade Carl Bildt för att han skulle verka för en intervention i Irak.”

Värvningen av den före detta statsministern var fullkomligt naturlig. Han fanns i familjekretsen kring George W Bushs nykonservativa: nära personlig vän med vice presidenten Dick Cheney, hårdför krigsaktivist och krigsprofitör?–?försvarare av tortyr.

Karl Rove, Bushsystemets regissör, är en mångårig förtrogen, berättar Bildt förtjust i sina offentliga brev.

Lojaliteterna mot CLI och Bush-administrationen vårdas av Bildt. Inte ett ord av kritik mot Irakkriget i den långa utrikesdeklarationen. Inget om att ett av vår tids blodigaste krig strider mot internationell rätt.

Medan regeringen Reinfeldts popularitet sjunker mot avgrunden kämpar regeringschefen för en förbrukad utrikesminister.

OS