ÅSIKT

Du fattar inte ungdomarna!

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

23 NOVEMBER 2008. Justitieminister Beatrice Ask har inte fattat att vad det handlar om. Hon tror att det räcker med att lugna dagens fildelare. Dagarna innan Ipredlagen ska lämnas över till riksdagen försöker hon mildra kritiken genom att säga att lagen inte ska bli retroaktiv.

Därmed får skiv- och filmindustrin inte jaga dem som fildelat innan lagen träder i kraft den 1 april nästa år.

Alltid finns det någon som andas ut efter det beskedet.

Går längre än direktivet

Problemen med Ipredlagen är dock inte att några fildelare går runt och har ont i magen. Beatrice Ask säger att hon bara följer EU:s Ipred-

direktiv, men det svenska lagrådet håller inte med. Lagrådet menar att förslaget om att en internetleverantör ska tvingas lämna ut uppgifter om vem som har en viss ip-adress går längre än EU-direktivet.

Effektiva åtgärder

Men Beatrice Ask står på sig och menar att det är en tolkningsfråga, att det finns krav på effektiva åtgärder i direktivet. Beatrice Asks effektivitet innebär att skiv- och filmindustrin får rätt att ta reda på fildelarnas ip-nummer, namn och adress. Den innebär att industrin får skicka hem krav på höga skadestånd till dem som laddat ner musik. Om inte skivbolaget får betalt kan det gå vidare till domstol. Inför risken att få stå för dyra rättegångskostnader kommer de flesta att betala.

Inte förmått ta betalt

Självklart ska artisterna få betalt för sina verk. Det är stöld att plocka ner låtar och film utan att betala. Internet har utvecklats snabbt och blivit en hel kultur där man pratar med vänner, delar åsikter och musik. Skiv- och filmindustrin har sett utvecklingen men inte förmått att ta betalt för sina varor.

I sin iver att stötta den frustrerade industrin går Beatrice Ask längre än EU-direktivet. Men det går inte att tukta en hel ungdomsgeneration så där i efterhand. Låt polisen jaga de stora fildelarna, så kan industrin ägna sig åt att ta fram nya, mer moderna sätt att tjäna pengar.

EF

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik