Homoäktenskap – nu är det dags

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

19 SEPTEMBER 2008. Homoäktenskap. Det borde vara enkelt. En förkrossande majoritet av riksdagen säger ja. Svenskarna är positiva. Diskrimineringen i äktenskapslagstiftningen ska bort.

Problemet är kristdemokraterna. Alliansens moralkonservativa falang som skyr homoäktenskap som pesten. Göran Hägglund pratar om en kompromiss inom regeringen: ”Jag tycker att det skulle kunna finnas förutsättningar för det”, säger han.

Vad skulle en sådan kompromiss innebära? Att människor fortfarande inte får gifta sig på lika villkor? Att det inte får kallas äktenskap när samkönade par gifter sig?

Fortsatt diskriminering

Det är ingen kompromiss. Det är att fortsätta diskrimineringen.

Alliansregeringen har lovat en proposition i december. Som förmodligen beslutas av riksdagen i vår. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet lämnar snart in en riksdagsmotion om en könsneutral äktenskapslag.

De måste välja

Då måste de borgerliga vännerna av homoäktenskap välja. Antingen röstar de redan i höst ja till en könsneutral äktenskapslag. Eller så väntar de på regeringens proposition, som riskerar att vara en diskriminerande kompromiss.

Hur länge ska alliansen låta sig styras av moralkonservativa kristdemokrater?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.