Ett förslag fullt av hål

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När regeringens utredare Claes Stråth i går presenterade sina förslag med anledning av EG-domen efter Vaxholmskonflikten var han noga med ett påpekande: Utredningens förslag gäller bara företag från EU-länder med tillfälligt utstationerade anställda i Sverige. Sammanligt några tusen enligt utredningens beräkningar.

Ett närsynt juridiskt perspektiv. Om arbetsmarknaden betraktas som - just det - en marknad, är det uppenbart att usla villkor och sänkta löner snart kommer att sprida sig. Det är därför Stråths utredning väcker så starka känslor.

Förslaget innebär i korthet att de fackliga organisationerna får använda konfliktåtgärder, men bara för att uppnå avtalens miniminivåer, och bara om inte arbetsgivaren garanterar att de villkor som gäller motsvarar minimikraven.

I verkligheten blir sådan garantier omöjliga att kontrollera. Det öppnar för oseriösa arbetsgivare och fusk med arbetsvillkoren, något de fackliga organisationerna i går var snabba att påpeka.

Att de fackliga kraven dessutom begränsas till miniminivåer kommer att ställa avtalssystemet inför stora utmaningar. Viktigast är kanske att de fackliga organisationerna i många branscher kommer att tvingas prioritera just att höja de lägsta lönerna, tvärt emot arbetsgivarnas önskan. Det blir en fråga i nästa avtalsrörelse.

En slutsats står klar efter presentationen av Stråths utredning. Försvaret av löntagarnas rättigheter kan i dag bara delvis ske i ett land. I grunden handlar det om att förändra de villkoren i den europeiska unionen.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.