ÅSIKT

Vi män kan bli populistvågens dolda förlorare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Martina Holmberg / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSB

Det är lätt att se vad Sveriges kvinnor förlorar på en högerregering, särskilt om den skulle regera med stöd av Sverigedemokraterna. Hittills har den högerpopulistiska vågen på många sätt varit en mansrörelse, en backlash mot mångkultur, nya könsroller och en förändrad livsstil.

Väck med genuspedagogik, feminism, fittmössor och annat tjafs - fram för stora bilar, maskulinitet och rätten att sitta bredbent på tunnelbanan. Make America Great Again. SD2018. Bort med förlorad manlig status - fram för ett mer traditionellt samhälle.

Nostalgi

”På den tiden var män verkligen män, kvinnor var verkliga kvinnor och små ludna varelser från Alfa Centauri var verkligen små ludna varelser från Alfa Centauri.” som Douglas Adams skrev i science fictionklassikern Liftarens guide till galaxen.

Uttrycket "Den gamla goda tiden" verkar finnas på universums alla språk.

En snabb bokföring över vem som betalar priset för högerns systemskifte är ganska enkel. Kvinnor har i regel lägre inkomster, mindre förmögenheter och färre bilar. En politik byggd på skattesänkningar kommer alltid i första hand att gynna välbeställda män. Kvinnor är dessutom ofta mer beroende av välfärden än män, både som arbetstagare och för att inte tvingas tillbaka i hemmen till vård av barn och äldre. Sänkt skatt har ett högt pris.

Tar bort pappamånader

SD vill dessutom bland annat begränsa aborträtten, återinföra sambeskattning, ta bort pappamånaderna och förespråkar en återgång till äldre tiders könsroller. Jimmie Åkesson talade i radio nyligen om en särskild kvinnlig "essens".
– Kvinnor och män är inte likadana. Vi ser olika ut på utsidan och insidan. Vi har olika intressen. Kvinnor kan till exempel bli gravida och föda barn, sa han.

Tanken om "nedärvd essens" är ett arv från nazisternas rasteorier där politiken utgick från diverse kvasivetenskapliga biologiska resonemang. En rimlig invändning är att SD:s kvinnosyn är så gammaldags att den inte borde kunna få genomslag 2018, att den helt enkelt passerat sitt bäst-före-datum.

Ska vi slå vad?

Inget nollsummespel

SD är ett parti för män som verkar tro att de förlorar på jämställdhet. Men mänskliga relationer är inget nollsummespel. Även män skulle bli förlorare om klockan vrids tillbaka. Dessutom på områden som är viktigare än pengar. Den traditionella mansrollen är lika begränsande som Åkessons "kvinnor-föder-ju-barn-retorik" men på andra sätt.

Fördelarna med jämställdhet blir tydliga när man studerar forskningen kring skilsmässor. Sociologiska institutionen vid Umeå universitet har exempelvis följt 36 000 par som fick sitt första barn 1993 och studerat hur många som fortfarande levde tillsammans tio år senare. Det visade sig att ju längre föräldraledighet mannen tagit ut, desto större var sannolikheten att relationen hållit. Samma sak var det med inkomstfördelningen, stora skillnader i lön var dåligt för förhållandet.

Anna Månsdotter, folkhälsoforskare vid Karolinska institutet, har studerat hur pappaledighet påverkar mäns hälsa och livslängd. Hennes slutsats är att pappor som är hemma med sina barn minskar risken att dö i förtid, är mindre riskbenägna och lever mer hälsosamt. I dag ökar mäns medellivslängd snabbare än kvinnors. En politik för mer gammaldags könsroller skulle vara ett hot mot mäns hälsa.

Skilsmässor farligare för män

Jämställdhet är även bra för sexlivet, visar flera studier, vilket i sin tur kan leda till bättre relationer. Georgia State University undersökte för ett par år sedan hur unga par påverkades av att dela lika på hushållsarbetet. Resultatet: mer bra sex. "Är att diska tillsammans ett afrodisiak?" frågade sig medier retoriskt. Svaret, i varje fall för yngre, verkar vara ja.

Statistiskt har en skilsmässa mer negativa konsekvenser för män än för kvinnor. Enligt SCB:s rapport om ensamhet från 2015 har 17 procent av männen inte en enda nära vän. Vid en större kris står män ofta helt ensamma vilken kan få förödande konsekvenser för självkänsla och livslust.

– Män generellt förväntas inte vara i behov av andra. Det här ”ensam är stark”, det tycker jag ju personligen inte stämmer, men det hänger ihop med mansrollen, sa Lars Jacobsson, professor i psykiatri vid Umeå universitet, till SVT när studien presenterades.

Det syns i självmordsstatistiken, särskilt bland äldre män som blir ensamma. Även hälsan påverkas. Forskare vid Ohio State University följde 10 071 personer mellan 1986 och 2008 för att studera hälsoeffekter av bland annat giftermål och skilsmässor. För män innebär ett uppbrott att de riskerar att gå upp i vikt, många gånger ganska mycket.

Kvinnlig ”essens”

SD:s filosofiska irrvägar om kvinnlig och manlig "essens" är bara en liten del av den reaktionära pöl av idéer som återigen börjar få utrymme i samhällsdebatten. Den högerpopulistiska vågen har formen av protest mot ett samhälle som ändrats dramatiskt de senaste åren, en längtan efter gemenskap och tydliga ramar för tillvaron. Därför idealiseras ofta det förflutna på ett sätt som inte motsvarar verkligheten. Det omoderna är ju omodernt av en orsak, de gamla könsrollerna begränsade både mäns och kvinnors frihet.

Löftet om återupprättelse, löftet om respekt för svunna tiders livsstil som högerpopulisterna ställer ut, är dessutom väldigt svårt att infria. Både kvinnor och män mår ju bättre av jämställdhet, har bättre relationer och lever rikare liv med fler valmöjligheter. Inte minst är det viktigt för barnen att båda föräldrarna är engagerade. Varför skulle vi ge upp allt det?

Ett mindre jämställt samhälle är helt enkelt sämre för alla.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM