Mejla

Eva Franchell

Stefan Löfvens största misstag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gunilla Malmborg presenterade LSS-utredningen för regeringen i går. Den bör åka i papperskorgen, skriver Eva Franchell.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

I går lämnade LSS-utredaren Gunilla Malmborg över sitt förslag till regeringen. Det är en tjock lunta på över 1000 sidor som genast bör åka i papperskorgen.

Det är ett förfärligt förslag.

Alla funktionshindrade barn under 16 år förlorar sin rätt till personlig assistans. Barn och vuxna med psykiska diagnoser får inte heller behålla assistansen utan hänvisas till andra former av stöd.

Vuxna med svåra funktionsnedsättningar begränsas i sina liv. Om regeringens LSS-utredning blir verklighet kommer många funktionshindrade att tvingas tillbaka till institutionerna.

De har i princip anklagats för att vara fuskare, bidragsmissbrukare och snudd på terrorister.

S är obegripligt hårda

Jag som följt LSS-debatten de senaste åren har svårt att förstå Socialdemokraternas hårda attityd mot just människor med funktionsnedsättningar. De har i princip anklagats för att vara fuskare, bidragsmissbrukare och snudd på terrorister.

Finansminister Magdalena Andersson har ställt flyktingar mot funktionshindrade. Stefan Löfven har stått i riksdagen och pratat om missbruket av assistans och förra barnministern Åsa Regnér drev en politik som innebar att barn som inte kunde andas själv förlorade tryggheten i sina liv.

Löfven fick panik

Att tillsätta LSS-utredningen måste ha varit regeringen Löfvens största misstag, för utredningens enda uppgift har varit att spara ännu mer på assistansen.

I våras fick Stefan Löfven och den nya barnministern Lena Hallengren visserligen panik och menade att utredningen inte behövde presentera några sparförslag. Någon vecka före valet lovade Lena Hallengren mer pengar till de funktionshindrade, ja kanske en hel miljard!

Hemtjänst eller institution?

Men nu kommer LSS-utredningen och den innehåller i princip bara försämringar för människor med funktionsnedsättningar. Barnen förlorar sin personliga assistans och ska i stället söka hjälp hos kommunen. Hur den hjälpen ska se ut framgår inte riktigt i utredningen - blir det en slags hemtjänst eller kanske institution?

Utöver mat och toalettbesök föreslås de vuxna få assistans 15 timmar i veckan. Det innebär att de på drygt två timmar om dagen ska raska av jobb, fritid, barn, hem och umgänge med andra. Och vad de ska göra resten av dygnet framgår inte, ligga på rygg kanske eller flytta till anstalt.

Passar bäst i soptunnan

Utredaren Gunilla Malmborg hävdar att de nya förslagen ska underlätta, och nog kan gränser och schabloner underlätta för myndighetspersonal. Hon menar att lagen måste moderniseras, men det här är inte ett modernt förslag. Det är ett förslag som kastar oss tillbaka till myndighetskontroll och i värsta fall institutionsvård.

LSS-utredningen är en besparingsutredning som blev av med sitt sparkrav. Alltså är den helt onödig och passar bäst i en papperskorg. Nästa regering får lägga krutet på ett modernt och återuppbyggt stöd till de barn och vuxna som behöver det bäst.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven måste se Selma i ögonen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

LSS-lagstiftningen

Personlig assistans

Stefan Löfven

Lena Hallengren

Magdalena Andersson

Åsa Regnér

Missbruk