ÅSIKT

8-åring våldtogs och mördades

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven välkomnar Narendra Modi till Sverige.
LEDARE

När Indiens premiärminister Narendra Modi är i Sverige flockas företagen. I dag mötte Modi både kungen, statsministern och det svenska näringslivets grädda från företag som Volvo, ABB, Astra Zeneca, Ericsson, Atlas Copco, Investor, SKF och Saab.
Det var idel män som hade något att sälja till "världens snabbast växande stora ekonomi". När Regeringskansliet presenterar det indiska besöket skräder man inte orden och Indien är verkligen en viktig handelspartner. Landet har haft en snabb utveckling, men den omfattar tyvärr inte alla.

Flickorna ratas

Indien är ett av världens mest ojämställda länder, enligt FN-organet UNDP. Medan Indien vuxit har andelen kvinnor på landets arbetsmarknad snarare sjunkit, rapporterar ILO. En majoritet av de kvinnor som bor i städerna arbetar som städare, hembiträden eller gatuförsäljare. De indiska kvinnorna är andra klassens medborgare. Många flickor ratas redan innan de är födda, andra gifts bort som barn.
Våld mot kvinnor och barn är vanligt. Just nu skakas Indien av flera uppmärksammade våldtäkter. En 8-årig muslimsk flicka försvann strax efter nyår i delstaten Jammu och Kashmir. Hon hittades i en skog ett par veckor senare, våldtagen, torterad och mördad. Åtta personer har gripits för dådet, fyra av dem är poliser.

Anonym liten flicka

En 17-årig flicka kidnappades och våldtogs i delstaten Uttar Pradesh. En lokal politiker från premiärministerns parti BJP har gripits tillsammans med en medarbetare. Protesterna mot Narendra Modi har varit våldsamma och hans parti anklagas för att ha försökt skydda politikern.
Narendra Modi har svarat på Twitter: "Daughters will get justice." Döttrarna ska få rättvisa.

Den indiska polisen söker också efter den som mördat en liten flicka i Gujarat. Hon var mellan 9-11 år gammal när hon dog. Hennes sargade kropp som hittades nära en lekplats bar spår av 86 olika skador som hon sannolikt fått under flera dagar. Polisen tror att hon kidnappades, torterades för att till slut dödas. Polisen vet inte vem hon är. Utan resultat har man sökt bland de 8 000 barn som anmälts saknade i delstaten.

Många offer är barn

I Indien har våldtäkterna på barn fördubblats mellan 2012 och 2016. Mer än fyrtio procent av de kvinnliga offren var barn. Sannolikt kan det delvis bero på ett ökat antal anmälningar, men listan på fasansfulla övergrepp är ändå lång. Det indiska rättsväsendet som är korrupt och överbelastat har svårt att hantera alla fall.

Vi kan bara hoppas att samtalen mellan Narendra Modi och Stefan Löfven också handlar om kvinnorna och flickorna i Indien. De är nära hälften av befolkningen men tar mycket liten del av den "växande ekonomin".

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM

Indien

Kashmir

Saab