Mejla

Jonna Sima

Låt varken nazister eller IS marschera

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

På arbetarrörelsens internationella högtidsdag den första maj har Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att demonstrera i centrala Ludvika.

Det är givetvis en ren provokation från deras sida.

Den våldsbejakande organisationen, som enligt Säpo är Sveriges farligaste nazistgrupp, har satt i system att agera när det upprör, skrämmer och hotar vanligt folk som allra mest.

I höstas genomförde NMR en uppmärksammad manifestation genom Göteborg i närheten av stadens synagoga på Jom Kippur, den judiska högtid som lockar flest troende till synagogorna.

Och när förintelseöverlevaren Emmerich Roth föreläste på Åsö grundskola i Stockholm stod medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen och delade ut flygblad utanför skolan.

Provokation – och våld – är NMR:s strategi och livsluft.

Av deras kända aktivister har mer än hälften blivit dömda för brott varav en fjärdedel fått fängelse som påföljd.

Barn rekryteras på skolgården

Årets demonstration i Ludvika är den tredje i ordningen som nazisterna fått tillstånd till på första maj i Dalarna. Landskapet har sedan ett par år blivit ett slags centrum för svensk nynazism.
I ett reportage i Dagens Nyheter i helgen berättar reportern Mikael Delin om hur kommunen blivit hemvist för flera av den våldsamma gruppens företrädare. Sedan 2014 sitter NMR:s talesperson Pär Öberg i Ludvikas kommunfullmäktige efter att ha kuppats in på ett SD-mandat.

Skolgården i Ludvika har blivit nazisternas slagfält.

Med spektakulära bengalfacklor, megafoner, klistermärken och flygblad försöker de rekrytera barn till sin organisation.

Kommunpersonal måste få stöd

– Det är en så otroligt stark, mörk makt som håller på att nästla sig in i det här samhället, säger rektorn Göran Törnqvist, en av få skolledare i kommunen som vågar låta sig bli intervjuad.
Han beskriver en utsatt kamp som ibland känns rätt utsiktslös.

En sådan utveckling är oacceptabel, då har det demokratiska samhället retirerat. Skolpersonal som Göran Törnqvist måste få stöd, kommunen får sätta in väktare om inte polisen kan garantera elevernas och personalens säkerhet.

I DN-artikeln berättar anonym skolpersonal att det tassas kring NMR. Hade det handlat om barn till misstänkta islamister skulle det omedelbart anmälas till socialtjänsten, säger de.

Vill döma oliktänkande till döden

NMR:s nazistiska ideologi är i sig hets mot folkgrupp. De vill återupprätta ett rasbiologiskt institut och återsända alla som inte är ”etniska nordeuropéer” till där de har sina rötter. Folkförrädare, det vill säga oliktänkande, ska kunna dömas till döden.

Liknelsen med islamister eller IS är inte långsökt.

Men tanken att låta mördarsekten IS demonstrera på svenska gator är otänkbar. Lika orimlig borde tanken på marscherande nazister vara.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska nazisternas framfart stoppas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS

Ludvika

Nynazism

Säpo

NMR, Nordiska motståndsrörelsen