ÅSIKT

Ge mor ett Europa fritt från fascister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

När rasister marscherar mot våra parlament måste vi värna demokratin

Foto: Foto: PÅL SOMMELIUS/SCANPIX
Under den polerade ytan Sverigedemokraterna har liksom andra fascistiska partier i Europa putsat på fasaden för att kunna få fler röster i valet.

I morgon är det mors dag. Och val till Europaparlamentet, ifall någon missat det.

För att fira det senare har Jimmie Åkesson ikväll torgmöte på Norrmalmstorg. Stockholm mot rasism har via en Facebook-grupp i skrivande stund samlat nästan 5000 motdemonstranter fast beslutna att ge Jimmie Åkesson en match om sista ordet i denna valrörelse.

- Det finns flera historiska paralleller till det som sker just nu, säger historikern Henrik Arnstad till Aftonbladets ledarsida.

Arnstad har specialiserat sig på fascismens historia och skrivit boken Älskade fascism. Han har länge varnat för att man i debatten tar för lätt på de historiska erfarenheterna av fascismens strategier.

30-talet i repris

- När fascismen växte sig stark i Sverige på 30-talet svarade särskilt SSU med ganska hårdhänta metoder. Det påminner en hel del om hur människor agerade i Jönköping för att stoppa Svenskarnas parti nyligen, berättar han.

Det var kontroversiellt men det fungerade, och successivt byggdes en folklig antifascistisk rörelse upp underifrån. Nyckeln var att SSU ständigt protesterade, de lät inte fascisterna forma sin rörelse ifred. SSU ordnade vad som idag kallas ”motdemonstrationer”, gick till fascisternas möten och förde ständigt debatten mot dem på arbetsplatser, gator och torg.

Liberalernas debatt

Hanne Kjöller på DN:s ledarsida, kritiserade motdemonstrationerna i Jönköping och ansåg att de egentligen var protester mot demonstrationsfriheten. Många liberaler vägrade även komma till Kärrtorp på manifestationen efter nazi-attacken eftersom extrema vänstergrupper var närvarande. Även denna diskussion har historiska paralleller.

- Ett exempel är liberalerna i Italien på 20-talet. De drev tesen att höger och vänster var lika goda kålsupare. Problemet var att när fascisterna gjort slut på vänstern kom de efter liberalerna, säger Henrik Arnstad.

Icke-våld

En viktig läxa från historien är att politiskt våld är fel. En valsedel är alltid ett bättre argument än en knytnäve. Man bygger helt enkelt inte något bra samhälle genom att slå varandra på käften.

Däremot föder våld mer våld. ”Öga för öga, tills hela välden är blind” som Mahatma Gandhi uttryckte saken.

En bred antirasistisk rörelse kan idag bara byggas med fredliga medel. Och det är just bredden som är styrkan.

- När sjuksköterskor, brandmän och vanligt folk protesterar mot ett parti som SD är det förödande för dem. De vill visa att de står på vanligt folks sida mot en ”politiskt korrekt” elit, och det går inte då, säger Henrik Arnstad.

Mors dag

Margret Atladottir, redaktör på Politism, har lite skämtsamt föreslagit att den bästa mors dags-presenten är ett Europa fritt från fascism. Att rösta i valet är dessutom gratis.

Det är fyndigt, men i sak har hon faktiskt rätt. Det är den bästa presenten.

När nazister släpps in på våra skolor och rasister marscherar in i våra parlament finns inget viktigare än att värna demokratin.

Det ansvaret vilar på var och en av oss.

Ikväll, och i morgon.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM