Ta inte Björklunds strid, Kinberg Batra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns en tradition i svensk politik. Beslutsfattarna brukar visa respekt för sakkunskap och erfarenhet. Man lyssnar helt enkelt på dem som vet vad de talar om.

I betygsfrågan har Folkpartiet kastat hela den traditionen överbord. Förslaget att riva upp betygssystemet för att poängsätta 10-åringar har sågats av precis alla, lärare, myndigheter och forskare.

Ändå håller allianspartierna fast vid att tvinga igenom förändringen med Sverigedemokraternas stöd.

Betygsfrågan är kanske varken Jan Björklunds eller alliansens största bekymmer just nu, men hos kristdemokrater och centerpartister är det uppenbart att det skaver.

Vill hon köra över alla fack?

I veckan förklarade partiernas skolpolitiker att de för sin del aldrig varit övertygade om att betyg för 10-åringar är en bra idé. Tvivlen övertrumfas dock av allianssamarbetet.

“Vi har en uppgörelse som gäller", sa till exempel centerpartisten Ulrika Carlsson till Svenska Dagbladet.

Därmed hamnar problemet i knät på alliansen ledare, Anna Kinberg Batra. Det är hon, inte Björklund, som avgör om vårens stora strid mellan oppositionen och regeringen ska handla om betygssystemet.

Vill Kinberg Batra verkligen inleda av sin tid som borgerlighetens ledare med att ta strid för något som sågats av alla? Vill hon vara den som kör över lärarfacken, högskolor, skolmyndigheter och i stort sett alla forskare som tittat på frågan?

Och allt för att försvara prestigen hos en allierad - Jan Björklund - som av allt att döma är på väg bort från den politiska scenens centrum.

Bra för 10-åringarna

Det är svårt att tro, men ännu så länge har både Kinberg Batra och hennes parti valt att backa upp Folkpartiet, om än lite krampaktigt.

Häromveckan fick moderatledaren hänvisa till “experten” Tomas Tobé, nyss utsedd till partisekreterare, för att övertrumfa remissinstanser, skolmyndigheter och forskare.

Det är inte riktigt övertygande.

Kinberg Batra står inför ett vägval.

Hon kan göra Björklunds rättshaveri till sitt, och precis som han framstå som en politiker som sätter prestigen före saken.

Men Kinberg Batra skulle också kunna byta kurs och visa att hennes parti faktiskt kan erkänna när de haft fel.

Det vore antagligen bra för Moderaterna. Och det vore väldigt bra för landets 10-åringar.

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN