ÅSIKT

Reinfeldt känner ingen utan jobb

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Fredrik Reinfeldt känner ingen som är arbetslös. I kvällens utfrågning i SVT fick statsministern frågan om han har sett vad det innebär för en människa att vara utan jobb en längre tid. På denna fråga hade Sveriges statsminister inget svar. Detta är alltså moderatledaren som byggt hela sin karriär på hårdare tag mot arbetslösa. Det är samma Fredrik Reinfeldt som skrev boken "Det sovande folket" som är en känga mot allt vad trygghetssystem heter.

I dag är det 65 000 fler som saknar arbete än år 2006 då Alliansen tillträdde. A-kassan - som är en försäkring för den som förlorat jobbet - har inte höjts sedan 2002. Samtidigt har 86 000 människor utförsäkrats på grund av de nya bortre tidsgränserna i sjukförsäkringen. Sjuka och arbetslösa har varit regeringens stora förlorare.

I valrörelsen gör Moderaterna allt för att debatten inte ska handla om sådant som väljarna tycker är viktigt. Förutom jobben, vill Reinfeldt inte ha en konflikt om skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Moderaterna vet nämligen att väljarna har större förtroende för Socialdemokraterna i dessa frågor. Trion - Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt - talar därför helst om "oroliga tider". Genom att fokusera på rädsla och oro i världen vill de framstå som det trygga alternativet att lägga sin röst på. Frågan är dock hur länge den taktiken kommer att hålla. Hur länge kommer väljarna att orka lyssna på Reinfeldts ursäkter?

När bostadsbristen kom upp under kvällens utfrågning började Reinfeldt att skylla på 90-talskrisen. Att det fattas bostäder beror på något som hände för 24 år sedan. När frågan om reformer i välfärden kom upp började statsministern att skylla på flyktingarna från Syrien. Allt är alltid någon annans fel.

De siffror som florerar i debatten om flyktingar har fått en ledande MUF:are att reagera. "Visst är det här en kostnad, men det rör sig om runt 0,3 procent av BNP".

Det är förståligt varför Moderaterna inte vill prata om välfärden och konkreta reformer. Det går nämligen inte att både sänka skatten med 140 miljarder och samtidigt lova förbättringar i skolan.

Väljarna, däremot, de kan visa Reinfeldt vad det innebär att vara arbetslös den 14 september.

ARTIKELN HANDLAR OM