Eva Franchell

Fredrik Reinfeldt har fel – hus är inte människor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den planerade aulan på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Ett mångmiljardbygge som knappast ger fler händer i vården.
Den planerade aulan på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Ett mångmiljardbygge som knappast ger fler händer i vården.

Det går helt enkelt inte ihop.

På ena sidan får förskolebarnen äta knäckebröd. Blivande mammor får inte plats på förlossningen och gamla tvingas ligga i sin egen avföring.

På andra sidan står Fredrik Reinfeldt och säger att det numera finns fler händer i välfärden. Han som har sänkt skatten med 140 miljarder kronor - det motsvarar förlusten av 370 000 undersköterskor. Hur kan han bara påstå att händerna blivit fler?

Vi ser ju eländet med våra egna ögon.

Konflikt på allvar

På tankesmedjan Arena Idé tog man den här konflikten på allvar. Man lät ekonomerna Sandro Scocco och Josef Taalbi gå igenom all tillgänglig information om den svenska välfärden. Konjunkturinstitutet, SCB, SKL ... alla siffror har de vägt ihop i jakt på någon slags sanning den svenska välfärden.

Statistiken visar att fram till 1980-talet ökade resurserna till välfärden. Sedan kom 90-talskrisen. Kommuner och landsting tvingades till stora nedskärningar och har i dag 100 000 färre anställda än för tjugo år sedan.

Tuffare på 90-talet

Vården, skolan och omsorgen fortsatte ändå att fungera, mycket beroende på att sjukskrivningarna minskade. Sannolikt hade de som fick sluta under krisen haft hög sjukfrånvaro. Antagligen gick de som hade jobben kvar till arbetet även om de var lite hängiga. Arbetslivet blev mycket tuffare under 90-talskrisen.

Investeringarna föll, folk fick sluta och andra fick jobba hårdare.

Men sedan kom 00-talet och investeringarna i kommuner och landsting ökade igen. Pengarna börjar rulla, men - och det här är viktigt - de gick inte till fler anställda. I stället satsade man på hyror, IT-tjänster teknisk utrustning, läkemedel och mat.

Hus utan händer

Kommunerna byggde fler äldreboenden och landstingen moderniserade operationssalar. Arenaekonomerna konstaterar att nästan hela ökningen av investeringar faktiskt gick till byggnader och anläggningar. Personalen fick nya fina arbetsplatser, de fick datorer och nya maskiner, men de blev inte fler.

Förklaringen är enkel, menar ekonomerna. De nödvändiga förbättringarna av lokaler och utrustning betalades ur personalbudgeten. Alliansen sänkte skatten och därmed fanns det inga andra pengar att ta.

När Fredrik Reinfeldt pratar om ökade satsningar på välfärden så menar han alltså hus och datorer. Men hus har inte händer som kan sköta våra gamla. Hus är helt enkelt inte människor.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN