ÅSIKT

Skumrasket på arbetsmarknaden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ULF HÖJER
Arbetsförmedlingen har sagt upp alla avtal med etableringslotsar.

avDaniel Swedin

LEDARE

Det var i fredags som Arbetsförmedlingen sa upp alla avtal med samtliga etableringslotsar.

Klagomålen från de arbetssökande hade blivit för många och misstankar om bedrägerier, mutor, hot och utpressning för besvärande. Dessutom – kunde Expressen berätta – finns det misstankar om att en del lotsar rekryterat folk till terrorsekten IS.

Det får väl sägas vara unikt att svensk arbetsmarknadspolitik läggs om under trycket från Säpo, men här är vi nu.

Tre miljarder kronor

Även om IS-misstankarna är häpnadsväckande så känns mönstret igen. Skumrasket tycks vara den borgerliga arbetsmarknadspolitikens eviga följeslagare.

2008 bestämde sig den borgerliga ­regeringen för att Arbetsförmedlingen, genom olika privata aktörer, skulle er­bjuda arbetslösa coachning. Tre miljarder kronor avsattes och Arbets­förmedlingen kontrakterade över 900 jobbcoachbolag.

I en granskning som Aftonbladet gjorde redan 2009 avslöjades vilka metoder som skulle användas för att göra folk mer anställningsbara: healing, hjärntvätt och beröringsterapi.

I fas 3 har det avslöjats att arbetslösa utnyttjas och arbetar gratis medan privata anordnare kan låta skattemiljoner – 5 000 kronor varje månad per fas 3:are – bli egen vinst.

Fusk, fiffel och lurendrejeri

2013 betalades 6 miljarder kronor ut som bidrag till nystartsjobb. En femtedel av de arbetsgivare som tar emot nystartsjobbare får felaktiga bidrag. Det har förekommit fusk där arbetsgivare blåser upp lånenivåerna för att på så sätt få ut större subventioner.

Så här skulle vi kunna fortsätta.

När arbetsmarknadspolitiken har privatiserats och konkurrensutsatts har många velat lägga vantarna på de pengar som ska hjälpa folk i arbete.

Fusket, fifflet och lurendrejerierna har kommit som ett brev på posten.

Några regler eller kontroller har politikerna inte brytt sig om. Bättre då att se till att arbetslösa sköter sig och skickar in sina papper i tid.

Lotsfiaskot visar att den politiken nu nått vägs ände.