Ryssland speglar sig i Obamas kris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Ombytta roller  Obama och Medvedev i en situation inte helt olik den mellan Bush och Gorbatjov under nittiotalet. Men kanske är rollerna ombytta?

Ryssland tenderar att se Barack Obama som en amerikansk Michail Gorbatjov. Man minns hur Gorbatjov lyftes fram och hyllades över hela världen som en reformist av det sovjetiska imperiet. Och man minns hur Sovjetunionen sedan föll samman. Nu ser Ryssland Barack Obama hyllas över hela världen som en reformist av det amerikanska imperiet. Och helt ­naturligt betraktar man det som något liknande – ett tecken på amerikansk svaghet. Inte amerikansk styrka, det skriver Ivan Krastev i Washington Post.

19 år mellan fredsprisen

Ryssland minns hur Gorba­tjov fick Nobels fredspris 1990 mot bakgrund av ett Sovjet som krossades i politisk, ekonomisk och ideologisk kris. Nu ser man, nitton år senare, Barack Obama få samma fredspris (av samma konstiga norrmän) mot bakgrund av en politisk, ekonomisk och ideologisk kris som är ­made in the US. ”Den nuvarande amerikanska krisen faller i samma kategori som upplösningen av Sovjetunionen”, menade Alexander Kramarenko från det ryska­ utrikesdepartementet

i ”Russia in Global Affairs”. Och eftersom Ryssland har egna ­erfarenheter av att föra krig i Afghanistan (tio år utan framgång) tenderar man att se det nuvarande amerikanska äventyret i detta land som en spegel av sitt eget. Afghanistan kallas för ”stormakternas kyrkogård” av en anledning.

Nytt kärnvapenavtal

Samtidigt närmar sig onekligen Vita huset och Kreml varandra och Barack Obama samt den ryske presidenten Dmitrij Medvedev väntas mötas denna vecka i en europeisk huvudstad för att underteckna ett nytt kärnvapenavtal. Avtalet ska ersätta START-avtalet från 1991. Detta undertecknades av George Bush den äldre samt Michail Gorbatjov och innebar den största reduceringen av kärnvapen i världshistorien. START löpte ut den femte december i år, inga detaljer har publicerats om det nya avtalet, men framsteg i förhandlingarna gjordes tydligen under helgen.

Kina går om båda två

Även om Ryssland alltså uppfattar USA som på väg utför och är relativt okänsligt både för Barack Obamas karisma och hans vackra familj, är det uppenbart att Medvedev valt att tacka ja till amerikanska närmanden ändå. Geopolitiska förändringar är minst lika läskiga för Ryssland som för USA. Med en tillväxt som redan nu är tillbaks på nio procent är det den kinesiska ekonomin som ser ut att återhämta sig snabbast från krisen, vilket både Ryssland och USA noterar. Det finns med andra ord gemensamma intressen. Och även om Kreml uppfattar USA som försvagat, är man lika medveten om sin egen position. Som Vladimir Putin uttryckte saken 2008: ”Antingen kommer Ryssland att vara en stormakt, ­eller så kommer Ryssland inte att vara alls.”

KK