Ledare

Öka tempot Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt borde lära sig ett och annat av Barack Obama när det gäller politisk vilja i klimatfrågan.
Fredrik Reinfeldt borde lära sig ett och annat av Barack Obama när det gäller politisk vilja i klimatfrågan.

LEDARE

11 NOVEMBER 2009. Klimathotet

Barack Obama kommer till Köpenhamn.

Men han kommer bara om hans närvaro spelar någon roll, säger han. Det vill säga om det finns en överenskommelse som han kan skriva under.

Därmed är det förorenaren själv som skruvar upp förväntningarna inför klimatmötet i Köpenhamn om en månad. Hittills har många trott att Obama skulle stanna hemma eftersom han har så svårt att få stöd på hemmaplan.

Under de senaste veckorna har många försökt spela ner förväntningarna på klimatmötet. EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt har verkligen lett dysterligan. Senast i går satt han i tv-soffan och sa att det börjar bli ont om tid. Han hänvisade till den politiska splittringen i USA och att amerikanernas beteende blir en ursäkt för andra länder.

Då menade han utvecklingsländer som Indien och Kina. Fredrik Reinfeldt kom just hem från Indien med ännu ett dysterbesked. Premiärminister Manmohan Singh vill inte gå med på några bindande löften. Indien prioriterar tillväxt för att bekämpa fattigdomen. Där vill man inte begränsa utsläppen bara för att väst­världen förstört klimatet.

Alla vet att det är svårt

Om två veckor ska Fredrik Reinfeldt fortsätta sin klimatturné med en resa till Kina. Han deppar redan.

Hela världen vet att det kommer att bli svårt att ena rika och fattiga länder i en bindande överenskommelse om att minska klimatutsläppen. Men det är då EU:s ordförande måste öka tempot.

Fredrik Reinfeldt har EU:s bud i ryggen. Jordens medeltemperatur får inte stiga mer än två grader. EU har redan kommit överens om att minska utsläppen med 30 procent till 2020 förutsatt att det blir en överenskommelse i Köpenhamn. Nu är det Kinas tur att bjuda tillbaka.

Obama visar i alla fall vilja

Kina är i dag världens tredje starkaste ekonomi och världens största klimathot med större utsläpp än USA.

I veckan åker Barack Obama till Asien och även han kommer att föra klimatsamtal med de kinesiska ledarna. ”De två största förorenarna”, som Barack Obama beskriver de två länderna. Obama har inget förhandlingsmandat, där hemma har han många emot sig, men han visar i varje fall vilja.

Fredrik Reinfeldt måste gaska upp sig och visa att han kan utnyttja Obamas välvilja.

Det är nu förhandlingarna börjar.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!