Ledare

Trevande start för Waidelich

Av: 

Karin Pettersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det kunde gått bättre. I går möttes Tommy Waidelich, ­socialdemokraternas nye ekonomisk-­politiske tales­person och finans­minister Anders Borg i en första duell i SVT:s Aktuellt.

Tommy Waidelich har en bra bit kvar till att kunna matcha Borg. Allt annat ­hade också varit en sensation – Borg har ­fyra år som finansminister och tusentals ­timmars medieträning innanför västen.

Men Waidelich har en sympatisk stil, och ett nytt tonfall. Han resonerar, ­snarare än att gå i polemik, vilket har förutsättningar att väcka förtroende hos välj­arna. Han var klok som inte försökte bevisa att han är bättre än Borg på att räkna. Dels för att ingen trott honom, men framför allt för att det inte är det politiska debatter går ut på. Retoriskt var det smart att berömma Anders Borg för hans hantering av finanskrisen.
 

Innehållsmässigt var debatten ur­tråkig. Socialdemokraterna har tagit ­avstånd från den politik man förlorat två val på, men har ännu inte formulera någon ny. Moderaterna maler på i gamla spår om arbetslinje mot bidragslinje. Resultatet blev att både Waidelich och Borg fastnade i talepunkter från val­rörelsen. Det passade båda lika illa.

Håkan Juholt har den senaste veckan lyft fram okända personer till centrala positioner. Förra veckan Tommy ­Waidelich, i går kom besked om tre nya talespersoner av vilka Veronica Palm är mest känd. De andra, Peter Hultkvist och Carina Moberg, har knappast ­testats på nationell nivå.

Att Håkan Juholt bygger ett nytt lag är ­naturligt, och nödvändigt. Vad ingen ­ännu vet är om laget blir tillräckligt starkt.

När det gäller Tommy Waidelich behöver han rutin och debatträning. Det kommer han att få i god tid till nästa val. Det verkliga testet är dock om Juholt och Waidelich har förmågan att formulera ett politiskt program som går hem hos väljarna. Det är det som avgör valet 2014.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!