Krävs en katastrof för att väcka regeringen?

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det går en trend i att försämra villkoren för de som arbetar i luften.

Piloter varnar för säkerheten, facket slår larm om arbetsvillkoren och löner dumpas på svenska flygplan. Detta är inte tillräckligt med varningslampor för regeringen. De orkar inte ens tillsätta en utredning.

I dag avslöjar Aftonbladet vad skandalbolaget Ryanair kräver av sina piloter. Det finns svart på vitt i de kontrakt som anställda skriver på. Den som läcker information om innehållet riskerar höga böter. Det är enkelt att förstå varför inte företaget vill att det läcks: där beskrivs hur piloterna måste lyda flygbolagets förnedrande villkor.

Piloterna som skrivit under måste stå till Ryanairs förfogande utan lön, men blir inte garanterade jobb. Företaget kan när som helst riva kontraktet. Piloterna blir “egna företagare” och tas in som konsulter för att företaget ska slippa ansvar. Sådär fortsätter det. För två år sedan gick företagets egna piloter ut och varnade för flygsäkerheten - arbetsvillkoren är för tuffa.

Ryanair är ökända för att pressa ner lönerna, men knappast ensamma. Aftonbladet har tidigare skrivit om hur vinst väger tyngre än personalens hälsa på flygbolaget Norwegian. Där sa företaget upp personal - för att sedan vilja anställda dem via ett bemanningsföretag.

Tidigare i veckan beskrev Svensk Pilotförening i en debattartikel hur piloter på Svenska Direktflyg AB blev av med jobbet när de vägrade sänka sin lön med 25 procent.

I dag diskuterade riksdagen arbetsvillkoren inom flygtrafiken. Anledningen var kriget mot piloters rättigheter. Ali Esbati (V) frågade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) ifall hon avsåg att tillsätta en utredning om social dumpning inom luftfarten. Hon svarade nej.

Det går en trend i att försämra villkoren för de som arbetar i luften. En arbetsmarknadsminister hade kunnat visa intresse för det hennes uppdrag handlar om: svensk arbetsmarknad. Men tydligen räknas inte anställda, löner, företag eller arbetsvillkor in där.

Hoppas att inte piloterna, facket eller oppositionen får tillfälle att säga "vi varnade ju för det här".

Linnea Swedenmark

Publicerad: