Mejla

Daniel Swedin

USA:s paranoia syns i Trollhättan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

USA:s krig mot terrorismen har kommit till Västsverige.
USA:s krig mot terrorismen har kommit till Västsverige.

Hans dröm var att bli ingenjör inom flygindustrin. Och pluggar man på det industritekniska programmet på Nils Ericsonsgymnasiet i Trollhättan förbereds man för just ett sådant yrke. Utbildningen sker nämligen i mycket nära samarbete med flygmotortillverkaren GKN Aerospace.

Så det var till GKN-linjen 16-årige Hussein Radhi sökte sig. Hans dröm var ju att bli ingenjör inom flygindustrin.

Men lyckan blev kortvarig. 21 augusti började Hussein sin utbildning. Dagen därpå var han kallade till ett möte på skolan.

Där fick han beskedet - av representanter för både skolan och GKN - att han inte var välkommen att gå utbildningen.

Varför? Hussein Radhi är född i Irak och GKN Aerospace säljer produkter till USA.

Stopp om du är född i Irak

Om detta kunde Trollhättans tidning - Elfsborgs läns allehanda, TTELA, berätta i veckan.

Företaget beklagar vad som har hänt, men förklarar att det har med amerikanska export- och säkerhetsregler att göra. Det finns en begränsning för människor från vissa länder, däribland Irak, att ta till sig information om amerikanska produkter.

Till Dagens Arbete säger Mats Eriksson, IF Metalls klubbordförande på GKN, att det inte är "superbra" men att man inte har något att välja på om man vill leverera till amerikanerna.

Skolverket säger att det är oförenligt med svensk lag att stänga någon ute från en allmän gymnasieskola på grund av att man är född i ett visst land. Skolinspektionen säger att principen är att alls svenska medborgare ska ha full tillgång till de utbildningar som anordnas av det offentliga.

Kriget mot terrorism i vardagen

I en politisk debatt som allt mer kommit att betrakta lärlingsutbildningar som en universallösning på ungdomsarbetslösheten är händelsen i Trollhättan en påminnelse om att det inte alltid är helt lätt att samordna skolan med arbetslivet. Arbetslivet kan ha regler som är helt oförenliga med hur vi vill att skolan ska fungera.

Men ytterst är det kanske en påminnelse om hur den världsbild som etablerades i och med kriget mot terrorismen faktiskt ser ut. I Trollhättan ser vi det griper in i en pojkes vardag.

I morgon åker Barack Obama - vars mellannamn råkar vara just Hussein - vidare till S:t Petersburg. Hans namne i Trollhättan vet fortfarande inte hur det blir med hans gymnasieutbildning.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN