ÅSIKT

Flyr till Sverige för barnens skull

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
1 av 7 | Foto: Subhieh 2,5 och Mohammed 5.
LEDARE

Skulle du betala 80 000 kronor för att rädda ditt barn?

Det är klart att du skulle. Om din unge var hotad till livet skulle du låna av fan själv om så behövdes. Människor gör nästan vad som helst för att rädda sina barn.

Vi har sett dem fly från strid­erna i Bosnien, Kosovo, Afghanistan och nu Syrien.

Ser ingen framtid

Föräldrarna som räddar sina familjer, som väljer att riskera livet på sin väg till Sverige. Inte för att de vill hit, utan för att alternativet är så mycket värre. På Aftonbladets blogg #Syrienflykten kan vi läsa om familjerna som flyr till Europa. En av dem, läraren Mohammed, är en 29-åring från Idlib-provinsen i norra Syrien.

I SVT:s "Agenda" får vi se hur han är på väg till Sverige, ser ingen framtid i Syrien. Om några år ska hans barn börja skolan, men det finns ingen skola kvar i området där de bott. Det har utsatts för ständiga attacker. Barnen är rädda.

Mer än 11 000 barn har dödats i det syriska inbördeskriget. De flesta har dödats av bomber och granater i de egna bostadsområdena.

Över två miljoner människor har flytt undan striderna, hälft­en av dem tros vara barn. Under de senaste tre månaderna har 7 430 syrier sökt asyl i Sverige. De syrier som kommer till Sverige får stanna här. De som kommer ända fram, vill säga.

Livsfarliga transporter

Först måste de forcera EU:s stenhårda gränsövervakning. De måste anlita människosmugglare för att kunna ta sig in i fästning Europa. Det säger en del om desperationen hos de människor som sålt sina ägodel­ar eller lånat pengar  för att risk­era livet under livsfarliga transporter.

Att alternativet är ännu värre.

Det känns bra att Sverige kan ta emot flyktingarna och det är upprörande att resten av EU inte kan visa samma generositet.

Generositet förresten. Blogg­en #Syrienflykten avslöjar att en vuxen asylsökande i Sverige får leva på 61 kronor om dagen.

En tvåbarnsfamilj förväntas klara försörjningen på 1 414 kronor i veckan.

Kommer utan ett öre

Det ska räcka till allt – mat, kläder, blöjor och mediciner. Migrationsverkets dagersättning har inte höjts på nitton år. Många kommer utan ett öre på fickan. #Syrienflykten beskriver hur många svenskar samlar

in varma kläder och leksaker till flyktingfamiljerna.

De gör det för att de bryr sig. För att de vet att de hade flytt på precis samma sätt om det hade gällt deras barn.

ARTIKELN HANDLAR OM