ÅSIKT

Sexryktena om Sveriges talman

Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392
Efter valet 2014, statsminister Stefan Löfven och den nye talmannen Urban Ahlin.
LEDARE

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Först kommer kungen och sedan kommer Urban Ahlin.

Sedan snart fyra år tillbaka är han Sveriges talman. Socialdemokraten Urban Ahlin har ett av Sveriges viktigaste uppdrag för det är talmannen som ska lösa regeringskriser och det är också han som föreslår vem som ska bli landets statsminister.
Dessutom ska han leda riksdagen.

Sexanklagelser

Nu anklagas Urban Ahlin för hot, mobbning och sextrakasserier. Det är Dagens Nyheter som kartlagt hans framfart och ingen i närheten av den svenska rikspolitiken blir förvånad. I decennier har medarbetare vittnat om Urban Ahlins metoder.
I ett omfattande intervjumaterial beskrivs nu hur talmannen ägnar sig åt "systematiskt maktmissbruk". "Han är konfliktsökande, särskilt mot kvinnor."
– Han försöker avhumanisera människor så att de ska tro att de inte har något värde, säger en källa till Dagens Nyheter.
– Flera medarbetare har tagit psykologhjälp för att över huvud taget orka gå till jobbet, säger en annan.

Provanställd kvinna

Mest av allt handlar anklagelserna om att Urban Ahlin ska ha sextrakasserat en ung, provanställd kvinna. Hon kom till utrikesutskottet 2008 då Urban Ahlin var utskottets vice ordförande och Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson.
– Han var väldigt fixerad vid sex, berättar hon för Dagens Nyheter. Han ville prata med mig om sex hela tiden.

– Det kändes inte professionellt. Jag var provanställd, vilken han påminde om flera gånger. Under en tjänsteresa försökte han ta sig in i mitt hotellrum. Han skickade kodade sms med förkortningar av sexuella anspelningar om mig.
– Jag bad honom sluta flera gånger på olika sätt.

Vidare i karriären

Kvinnan bad till slut om andra arbetsuppgifter och den interna uppföljningen klarade Urban Ahlin utan problem. Kvinnan har i dag lämnat politiken medan Urban Ahlin gått vidare i karriären. Enligt vittnen i Dagens Nyheter finns dock de sms kvar där han beskrev den Viagra han åt och hur hård den gjorde honom.
När gruppledaren Anders Ygeman nu initierar en ny utredning om Urban Ahlins ledarskap måste även kvinnans vittnesmål spela roll. Det är viktigt att partiet också lyssnar på alla andra kvinnor som har något att berätta. Allt måste äntligen upp på bordet.

Med tanke på de rykten som florerar runt Urban Ahlin är det märkligt att han ens blev talman. Egentligen ville han bli utrikesminister och sannolikt var talmanskapet ett plåster på såret. En manlig statsminister dunkade en manlig partikamrat i ryggen, typ.

Det får vara slut på den sortens utnämningspolitik. Vi skriver snart 2018 och vi får hoppas att det blir året då männen börjar ta hänsyn även till kvinnorna i sin omgivning.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Riksdagen