Eva Franchell

Kan ingen ge MP en söt liten säl

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiet behöver en knubbsäl.
Miljöpartiet behöver en knubbsäl.

Inget annat parti kan måla framtiden i så svarta toner som Miljöpartiet. När Moderaterna säger att bilarna brinner i Göteborg varnar miljöpartisterna för en värld i brand.

Och det värsta är att det är miljöpartisterna som har rätt.

Det är hela världen som hotas av bränder och det är inget enkelt besked till de svenska väljarna. Jorden hotas av torka, översvämningar och stigande hav. Det är stora och diffusa hot som ställer en massa krav på människor. Först måste de förstå faran, sedan måste de skydda sig och till sist arbeta förebyggande för att det inte ska bli värre.

Sluta äta grillbiff

Miljöpartiet kräver att människor anstränger sig. De måste byta ut bilen, skippa Medelhavssemestern och sluta äta grillbiff. Många måste avstå från sådant som är roligt så det är inte konstigt att partiet ligger och balanserar någonstans runt riksdagsspärren.

Det hedrar Isabella Lövin och Gustav Fridolin att de ändå aldrig ger upp. I går presenterade de sin klimatfärdplan i 142 viktiga punkter. För säkerhets skull hade de kortat ner planen till tre punkter när de presenterade den på DN Debatt.

Roligt blir det inte

För det första vill de att de fossila drivmedlen ska fasas ut. Den sista droppen ska säljas år 2030. För det andra vill de att banker och försäkringsbolag ska reflektera över riskerna med fossila investeringar. Inga mer pengar till oljebolag, alltså.
För det tredje vill språkrören minska de svenska utsläppen utomlands. Här handlar det om att begränsa importen av mat och sätta stopp för alla våra flygresor. Svensken flyger faktiskt sju gånger så mycket som snittmedborgaren på jorden så det är klart att vi måste hejda oss. Men roligt blir det inte.
Isabella Lövin och Gustav Fridolin har rätt på alla punkter, men opinionen orkar uppenbarligen inte ta till sig de digra beskeden. Ingen orkar ta 142 strider. Partiet saknar tydliga kampfrågor sedan man förlorat Brommaflyget, motorvägen och brunkolsutvinningen.

En hotad liten sälunge

Kan ingen ge Miljöpartiet en hotad liten sälunge. Som i valet 1988 då hälften av de svenska knubbsälarna dog och flöt i land på västkustens stränder. Det var 23 000 sälar som dog i en virussjukdom och sedan kom miljöpartiet in i riksdagen.

Inte för att vi önskar livet ur alla söta sälar, men Miljöpartiet måste hitta den begripliga frågan som gör människor beredda att offra sig. Miljöpartiet behöver en säl för att stanna kvar i riksdagen. Ja alla vi svenskar behöver faktiskt en säl för att orka fortsätta kampen för ett bättre klimat.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.