Putin sinkar miljöarbetet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den ryska oljeindustrin bär ansvaret för ett av de största miljöhoten mot Östersjön. Om en enda av de rostiga tankerbåtarna springer läck kan långa kuststräckor smetas ned och livet i havet skadas ännu mer än i dag.

Ändå struntade Moskva i att sända någon representant till gårdagens ministermöte på Haga slott. En handläggare från ambassaden på Kungsholmen förde det största Östersjölandets talan.

Ny lag ska stoppa granskning

Samtidigt röstade det ryska parlamentet för en ny lag, som ska hindra folkrörelser i andra länder att finansiera verksamhet i Ryssland. Greenpeace ska inte kunna granska oljebolagen, Human Rights Watch får inte övervaka brott mot mänskliga rättigheter.

Demokrati och miljöskydd hör ihop. De gröna rörelserna bidrog till demokratiseringen i Polen och Baltikum. Nu försinkar Vladimir Putin miljöarbetet kring Östersjön samtidigt som regimen försöker stoppa folkrörelserna på hemmaplan.

Gårdagens möte på Haga slott var ett utmärkt initiativ av Lena Sommestad. Miljöministern kunde inkassera några viktiga framgångar. Östersjön ska bli ett pilotområde inom EU:s havsstrategi. Polen lovar att gå vidare med den avgörande frågan om jordbrukets utsläpp av fosfor och kväve.

Rysslands agerande kommer att avgöra hur det går framöver.

Miljöministrarna valde att betona arbetet inom Helsingforskommissionen, Helcom, där Moskva har vetorätt. Trots att alla länder runt Östersjön är medlemmar i EU, utom Ryssland.

Den strategin kommer inte att leda till det genombrott som Lena Sommestad hoppas på. Helcom-arbetet saknar politisk kraft.

Enda sättet att övertyga Ryssland är att använda hela EU:s ekonomiska styrka. Östersjöns miljö måste bli en del av förhandlingarna mellan Bryssel och Moskva om frihandel, energi och säkerhetspolitik.

Struntar i miljöarbetet

Om Ryssland fortsätter att strunta i miljöarbetet är det rimliga att övriga länder tar fram en konkret plan utan Moskva och försöker få EU att ställa sig bakom den. Ett sådant program måste, som Lena Sommestad redan konstaterat, innehålla bindande regler för hur mycket kväve och fosfor länderna får släppa ut till Östersjön. EU-programmet borde också ställa tuffare krav på oljetransporterna, fisket och kemikaliehanteringen. En sådan Östersjöplan inom EU:s havsstrategi kan sedan vara grunden för att pressa Ryssland.

Mötet på Haga var ett viktigt steg. Fortsättningen avgörs i Bryssel.

ME

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.