Mejla

Susanna Kierkegaard

Trumps dårgäng skämmer ut sig på klimatmötet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tyvärr bor vi på samma jordklot som dem

Foto: JAMIE SQUIRE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Tjugo amerikanska ungdomar har stämt sin regering. De hävdar att deras grundlagsstadgade rätt att överleva hotas av landets miljöpolitik. President Donald Trump uppmuntrar användning av fossila bränslen och försvårar det internationella klimatarbetet.

En av ungdomarna är Victoria Barrett, 19 år gammal och bosatt i New York. Hon pluggar statsvetenskap och miljöstudier. Just nu är Barrett i Polen på klimatmötet i COP24 i Katowice. Hon är knappast nöjd med sina representanter.

Demonstrationer under klimatseminarium

Barrett var en av runt hundra demonstranter som protesterade mot USA:s klimatpolitik på ett seminarium i Katowice i går. I talarstolen stod en representant för Trumps regering. Han såg lite svettig ut och håret var bakåtkammat, tjockt av gelé.

– Vi är starkt övertygade om att inget land ska behöva offra ekonomisk framgång eller energitillgångar i jakt på hållbarhet, säger han.

Publiken skrattade högt. Plötsligt ställde sig folk upp. De började ropa slagord. Fossil fools promoting fossil fuels, skäms, behåll kolet i marken!

Mörkar forskningsrapport

Mötet blev ett fiasko för den amerikanska regeringen, men det spelar ingen roll. Snart drar de sig ur Parisavtalet och då behöver de inte ens vara med på mötena längre. Dessutom har veckan varit produktiv: tillsammans med Ryssland, Saudiarabien och Kuwait har USA sett till att toppmötet låtit bli att officiellt välkomna viktig forskning från FN. Istället nöjde man sig nu med att ”notera” den vetenskapliga rapporten från klimatpanelen IPCC.

Rapporten konstaterade att vi inte har tid att invänta ny teknik för att stå emot klimatförändringarna, utan att vi måste förhindra dem snabbt. Bland annat genom att skära ner på användandet av fossila bränslen. Inte särskilt populärt hos Trump och hans goda allierade.

Utsläppen struntar i landsgränser

Tyvärr drabbar oljedårarnas spektakel oss alla. Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) delar planet med Trump. Att så stora länder helt utan skam saboterar klimatarbetet är bedrövligt. Särskilt med tanke på att de duktiga eleverna i klassen inte heller gör ett tillräckligt jobb - med dagens insatser klarar vi inte ens det lågt satta målet på högst två graders uppvärmning.

Ska vi hålla temperaturstigningen på jorden under två grader måste vår användning av fossila bränslen minska med nästan hälften till 2030, och helt avstanna till 2050. Det görs inte lättare av Trump och dårgängets fossilkramande.

Inte de vuxna som bestämmer längre

Ändå är klimatmötet inte bara ångest. Protesterna där Victoria Barrett deltog var kraftfulla. Svenska Greta Thunberg, 15, som klimatstrejkat från skolan sedan i somras höll ett lika engagerande tal under konferensen. ”Eftersom våra ledare beter sig som barn, måste vi ta ansvaret de borde tagit för länge sedan. Vi måste förstå vad den äldre generationen har lämnat till oss, vilken röra de skapat som vi måste städa upp och leva med. Vi måste göra våra röster hörda”, sa Thunberg.

Så är det nog. Dags att sluta förlita sig på önsketeknik som inte kommer hinna rädda oss, dags att demonstrera och bete oss som riktiga galningar. Satsa på mer internationellt samarbete, inte mindre. Tänk som ett barn. De vuxna i rummet har sumpat sina chanser för länge sedan.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.