Ingvar Persson

Fridolin kommer inte att försvinna

Miljöpartiet har ingen väg tillbaka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Till kongressen i maj måste Miljöpartiets valberedning skaka fram ett nytt manligt språkrör. Gustav Fridolin väljer att lämna ett år innan stadgarna och den gröna rotationsprincipen ändå skulle ha tvingat fram ett byte på posten.

Egentligen är det inte det minsta konstigt. Gustav Fridolin har en slätrakad framtoning, men han tillhör faktiskt den svenska politikens veteraner. Han har – som han själv skriver i Aftonbladet – lett sitt parti till två av de bästa valresultaten. Och till ett av de sämsta.

Framför allt har Gustav Fridolin fört in de gröna i regeringen. Kanske den största förvandling ett politiskt parti kan genomgå, särskilt när det som Miljöpartiet är sprunget ur protester och alternativrörelser. Makten och ansvaret har haft ett pris. Mellan valen 2014 och 2018 förlorade partiet en tredjedel av sitt stöd bland väljarna.

Fridolins arv

Ändå är det just regeringsåren som kommer att bli det arv Fridolin lämnar till sitt parti. Det finns nämligen ingen väg tillbaka. En politisk rörelse som tagit på sig den ibland otacksamma uppgiften att göra det mesta av möjligheterna kan knappast backa tillbaka till rollen som frejdig kritiker på läktaren.

Och just det är i själva verket förklaringen till att Miljöpartiets ledning och Gustav Fridolin så villkorslöst hållit sig fast vid ministerposterna de gångna åren.

Just nu finns det dock väldigt lite som talar för det nya ansvarstagande Miljöpartiet. Valet blev en katastrof, de senaste fyra årens regeringssamarbete lär inte kunna fortsätta och bråken i partiet kommer inte upphöra. Dessutom är det faktiskt val igen – till Europaparlamentet – om bara ett halvår.

Lämna fältet

Fridolin gör klokt i att lämna fältet öppet för någon annan.

Det är bara drygt två år sedan spända journalister väntade i konferenssalen på Södermalm på valberedningens besked om hur skandalen kring Mehmet Kaplan skulle påverka språkrörens framtid. Den gången offrades Åsa Romson, men inte Gustav Fridolin trots att han antagligen bar ett större ansvar för problemen.

Att han nu säger att han längtar efter privatlivet och att få arbeta som lärare ska vi nog ta med en nypa salt. Räkna med att Gustav Fridolin kommer tillbaka på den svenska politiska scenen.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.