Mejla

Anders Lindberg

Världens rikaste stjäl våra pengar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Spindlar i nätet Rysslands president Vladimir Putin, syriens diktator Bashar al-Assad, Saudiarabiens kung Salman och före detta moderate kabinettssekreteraren Frank Belfrage har något gemensamt – de gillar att inte betala skatt.
Spindlar i nätet Rysslands president Vladimir Putin, syriens diktator Bashar al-Assad, Saudiarabiens kung Salman och före detta moderate kabinettssekreteraren Frank Belfrage har något gemensamt – de gillar att inte betala skatt.

LEDARE

Vad har Vladimir Putin, Bashar al-Assads kusiner och Saudiarabiens kung Salman ­gemensamt med storbanken Nordea och den moderate före detta kabinetts­sekreteraren Frank Belfrage?

De tycker inte att det är häftigt att ­betala skatt. Och de är svåra att ställa till svars för myndigheter och medier. Putin har en barndomsvän som mellanhand och de syriska och saudiska diktaturerna har sina nätverk som skyddar dem. Men även Carl Bildts högra hand Frank Belfrage har en skyddsängel i ingen ­mindre än Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen.

En bisarr historia

Historien är faktiskt bisarr. Skatte­verkets uppgift är att stå över varje misstanke och stenhårt slå ner på skattefiffel. Men generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen har ­sina bakgrunder som statssekreterare och kollegor till Frank Belfrage under ­Alliansregeringen.

Så när SVT:s ”Uppdrag granskning” ­begärde ut uppgifter om hur Belfrage gömt undan pengar i utlandet för att ­slippa skatt var första reaktionen från Skatteverkets ledning att skydda sin kompis. Vid denna tidnings pressläggning har Ingemar Hansson och Helena Dyrssen ännu inte fått sparken av Finansdepartementet, men det borde rimligen vara en tidsfråga.

Ingen kommer skaka galler

Även Nordea måste rensas upp. Storbanken har via sitt kontor i Luxemburg hjälpt kunder att via advokatbyrån ­Mossack Fonseca i Panama upprätta brevlådeföretag och undvika skatt.

De senaste åren har banken även lånat ut tre miljarder kronor via en rad ­brev­lådeföretag till oligarken Serzjan ­Zjumasjov som står nära Kazakstans ­president Nursultan Nazarbajev.

Kazakstan är ett av världens mest ­korrupta länder och pengarna kommer från insättningar av vanliga småsparare i banken. Först i måndags bröt Nordea med advokatbyrån Mossack Fonseca.

Antagligen kommer ingen att behöva skaka galler, inte i Sverige i varje fall. ­Skatteflyktingarna har en ogenomtränglig mur av advokater på sin sida och ­vänner på ledande befattningar som skyddar dem. Men det handlar faktiskt om grov organiserad brottslighet i en ­skala som är nästan ofattbar.

Skattesmitarnas offer är vanliga hederliga skattebetalare. De pengar som bland annat rika svenskar gömt undan kunde ha gått till bättre skola och sjukvård i ­Sverige. Enligt Skatteverket försvinner varje år 46 miljarder kronor på detta sätt. Och på global nivå handlar det om ­betydligt allvarligare effekter.

Från Mossack Fonseca leder blodiga spår till krigets Syrien och armodets ­Afrika. Pengar som borde ha gått till ­utveckling, mediciner och skolböcker har stulits av kungar och presidenter.

Skattefiffel är bokstavligen en fråga om liv och död.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Panamadokumenten

Nordea

Vladimir Putin

Nursultan Nazarbajev

Mossack Fonseca

Skatteverket

Ledare