ÅSIKT

Borg skapade ett bidragsberoende

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Före detta finansminister Anders Borg.
LEDARE

Anna Kinberg Batra fortsätter att prata om sitt bidragstak. Barnfamiljer – särskilt nyanlända – ska klämmas åt.

I verkligheten får det moderata förslaget kanske inte någon större effekt.

De flesta som måste få stöd för att klara sig lär aldrig komma i närheten av något tak.

Det hindrar förstås inte att Sverige har ett problem med bidragsberoende.

Krogpriserna steg

De människor som återvänder till jobbet efter semestern får i många fall betala mer för lunchen. I sommar har restaurangerna nämligen höjt priserna rejält.

Mellan maj och juni steg krogpriserna dubbelt så snabbt som de i genomsnitt gjort de senaste tio åren och häromdagen förklarade branschorganisationen Visita varför. Restaurangerna måste numer betala full arbetsgivaravgift för ungdomar, och det avspeglar sig på notan.

Annorlunda uttryckt, här har vi alltså en bransch som är så pressad att när den blir av med en av sina många subventioner tvingar det omedelbart fram höjda priser.

Var tionde får bidrag

Restaurangerna betalar fortfarande lägre moms. Det är dessutom den bransch som varit skickligast i att utnyttja reglerna för anställningsstöd. Enligt Hotell- och restaurangfacket har åtminstone var tionde anställd något slags bidrag.

Ändå räcker det riktade stödet till hamburgerkedjor, kvarterskrogar och lunchrestauranger alltså inte till. Visitas chef Eva Östling hotar med att jobb ska försvinna.

För en person i näringslivet borde det faktiskt vara lite pinsamt. Visitachefen säger ju egentligen rakt ut att hon företräder en bransch som inte klarar sig utan statliga subventioner.

I andra sammanhang är det väl just det som brukar kallas bidragsberoende. Ett beroende som skapades av Anders Borg.

Där har Kinberg Batra verkligen något att bita i.

ARTIKELN HANDLAR OM