MP skadar arbetet för allas lika värde

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att som politiker vägra skaka hand med kvinnor är att nedvärdera kvinnor

"Åtskilda men likvärdiga" På Civil rights museum i Memphis, Tennessee, står bussen där Rosa Parks satte sig på en plats reserverad för vita. Hon sitter staty på sin gamla plats.
Foto: AP
"Åtskilda men likvärdiga" På Civil rights museum i Memphis, Tennessee, står bussen där Rosa Parks satte sig på en plats reserverad för vita. Hon sitter staty på sin gamla plats.

I den amerikanska södern fanns förr den legala principen "separate but equal", "åtskilda men likvärdiga". Tanken var att svarta och vita skulle hållas i sär men ha samma villkor. Därför var exempelvis skolor och bussar segregerade.

I praktiken var det självklart en gradering, svarta var mindre värda än vita. Deras skolor var sämre och platserna på bussen var längst bak.

Torsdagen 1 december 1955 vägrade Rosa Parks resa sig för en vit man på en buss i Montgomery vilket väckte uppmärksamhet över hela landet och till slut förklarade USA:s högsta domstol att "åtskilda men likvärdiga" stred mot principen om att alla har samma värde.

Symboliska handlingar

I morse i P1 Morgon förde den miljöpartistiske politikern Yasri Khan ett liknande resonemang kring varför han vägrar skaka hand med kvinnor. Han menade att det inte behövde betyda att kvinnor inte är "likvärdiga".

Man tror inte sina öron.

Yasri Khan får självklart ha vilken tro han vill men en politiker kan inte behandla människor olika beroende på kön. Och symboliska handlingar har stor betydelse. Att som makthavare vägra skaka hand med någon är att nedvärdera den personen.

De som säger att detta är "likvärdigt" bemötande bör göra tankeexperimentet att Yasri Khan vägrat skaka hand med hänvisning till någons hudfärg.

Vad gör Miljöpartiet nu?

Yasri Khan har nu dragit tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen men den senaste veckan har rest allvarliga frågetecken kring vad Miljöpartiet egentligen håller på med.

Hur kan så många se middagen med ultranationalistiska Grå vargarna som oproblematiskt? Varför skyller man hela tiden ifrån sig på andra?

Och hur kan företrädare för partiet ha så grumliga värderingar i grundläggande värdefrågor som att behandla män och kvinnor lika?

Dessutom kletar detta på regeringen och skadar bilden av de rödgrönas regeringsduglighet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.