ÅSIKT

Förorten behöver inte fler floskler

Foto: P-O SÄNNÅS
MORD I KISTA En man sköts till döds i Kista häromdagen, knappt en månad efter att en annan man dödats i Tensta. Bägge dödsskjutningarna skedde i socialt utsatta områden. Socialdemokraterna vill ta krafttag mot segregation. Vad det konkret innebär återstår att se.
LEDARE

21 juni 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu har det hänt igen. En ung kille har skjutits till döds i en av våra förorter. En 23-åring hittades blödande på marken i stockholmsförorten Kista. Det skedde knappt en månad efter att en annan man dödats i en skottlossning i Tensta. På Facebook skriver invånare från området att man tappat räkningen på antalet dödsoffer.

Ropar på hårdare tag

”Hårdare tag” ropar politiker – från höger till vänster. Ibland blir debatten polariserad till den graden att ena sidan enbart pratar fritidsgårdar och den andra föreslår att insatsstyrkan och vattenkanoner ska sättas in. Få politiska områden har nått en sådan fördumning som den om våra förorter. Vad som skiljer våra socialt utsatta områden från andra är att de är just utsatta. Fattigdom för en familj är skadligt, men fattigdom för hela områden är förödande. Samhället har under många år svikit förortsborna i form av uteblivna satsningar. Vi har lämnat barnen och ungdomarna i sticket. Du vet när du växer upp fattigt att dina tänder är trasigare, kläderna mer slitna, lönerna lägre och hälsan sämre. Till och med ditt liv är kortare jämfört med dina grannar som lever bara några tunnelbanestationer bort. Lägg därtill att din hud och hårfärg kan sätta käppar i hjulet när du söker jobb och bostad. Inte alla men tillräckligt många killar växer upp utan framtidsutsikter och hopp om att det går att göra något här i livet.

Maskulinitet och genus centralt

Samtidigt är det viktigt att påpeka att majoriteten inte begår brott. Det är en liten minoritet som ställer till det för flertalet. Däremot kan en liten klick befästa maskulinitetsnormer som i sin tur påverkar hela omgivningen. Att vara en ”tuff” man blir att vara någon som yngre killar tar efter. Och det går ut över majoriteten, inte minst kvinnorna och HBTQ-personer. Just därför måste maskulinitet och genus vara centralt

i allt arbete från socialtjänst till polis. Maskulinitet som tar sig uttryck i form av stenkastning och våld är inte unikt för män i förorten, det kan nog vem som helst intyga som varit på en större fotbollsmatch och sett kravaller.

Arbete som tar tid

Socialdemokraterna har under våren aviserat att man vill ta krafttag mot segregationen. Vad det konkret kommer att innebära återstår att se. Men en sak är klart, att arbeta förebyggande mot fattigdom och våld tar tid. Och sådant löser man inte med tom retorik och flosk-ler.

ARTIKELN HANDLAR OM