Mejla

Jonna Sima

Nog bara rasister som näthatar barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går drog Åhléns tillbaka sin reklam­annons på Facebook som föreställde en svart liten pojke i luciakläder. Beslutet fattades av hänsyn till pojken och hans familj.

Luciaannonsen hade fått hatiska personer att slänga sig över tangentborden och bilden fick även spridning på rasistiska hemsidor.

Inget nytt att ge sig på barn

Reaktionerna känns igen från 2014. Då rasade hatsajten Avpixlat mot att en mörkhyad flicka var lucia i SVT:s traditions­enliga luciatåg. Eller från tidigare i höstas när en 15-årig pojke deltog med skolkamrater i en utfrågning av skolminister ­Gustav Fridolin i ”TV4 Nyhetsmorgon”. Den gången var det ledande sverigedemokrater som hånade pojken och framställde honom som ett ensamkommande flyktingbarn som ljög om sin ålder.

Det ynkliga beteendet att ge sig på barn är tyvärr inget nytt hos SD:s nätrörelse ­eller de anonyma trollen i sociala medier.

Men den här gången hände något oväntat. Plötsligt tog positiva kommentarer om inkludering och öppenhet överhand i kommentarsfältet under luciaannonsen.

Viktig motrörelse klev in

Det skedde mycket tack vare Facebookgruppen #jagärhär som består av drygt 30 000 medlemmar. Nätverket startades som en motvikt till näthat och personangrepp i sociala medier. Gruppen uppmuntrar sina medlemmar att gå in och skriva kommentarer, gilla varandras inlägg och anmäla hat och hot som de ­läser på nätet.

Många debattörer, medier och privatpersoner har redan hunnit tystna och stänga sina kommentarsfält. Rädslan och olusten har spridit sig.

Därför är motrörelserna så betydelsefulla.

Vi vuxna måste särskilt ta ansvar när barn blir utsatta för näthat. Det ska inte vara upp till nättroll att bestämma vem som får vara lucia.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN