Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

I Malmö räcker inte hårda tag

Efter ett ordkrig mellan justitie­ministern och kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) – ­utlöst efter tio mord på tio månader – kom Beatrice Ask (M) till Malmö.

I går besökte hon, tillsammans med tull, polis och länsstyrelse, ett extra­inkallat kommunstyrelsemöte i landets tredje stad. Den politiska pajkastningen om vem som har störst ansvar att ta för utvecklingen i Malmö kan kanske ­tillfälligt vara över.

Enligt Beatrice Ask har regeringen ­lämnat en proposition till riksdagen där man föreslår en skärpning av ­vapenlagen. ­Redan i dag ska regeringen fatta beslut om ytterligare skärpningar när det gäller grova vapenbrott.

En pågående utredning har dessutom fått ett tilläggsuppdrag för att ta ställning till om hemliga avlyssningsmedel ska tillåtas.

Ilmar Reepalu och Malmös social­demokrater är förmodligen ganska ­nöjda. S har tidigare framfört ett förslag om att tillåta avlyssning för en särskild brottskatalog, till exempel vapenbrott.

Men i Malmö räcker inte hårda tag. Det kan inte vara hela lösningen. Stärkt ­vittnesskydd och riktlinjer till tullen att särskilt leta efter vapen är också viktigt.

Regeringen måste dessutom samla ­alla sina myndigheter till ett gemensamt arbete för att minska kriminaliteten i Malmö: Arbetsförmedlingen, polisen, tullen, försäkringskassan, Skatteverket.

Över 30 procent av alla barn i Malmö lever i fattigdom. Var femte niondeklassare kan inte läsa eller skriva ordentligt. I fattigdomens och segregationens spår följer kriminaliteten och våldet.

2010 tillsatte lokalpolitikerna en kommission som ska ta fram förslag och strategier för att bryta segregationen i ­Malmö. Än har de inte hörts av.

Det vore välkommet att höra deras förslag nu.

Följ ämnen i artikeln