Mejla

Daniel Swedin

Människors terror ger inte djuren rätt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den mest grundläggande gemensamma nämnaren för alla typer av terrorism är att man inte backar för att använda sig av våld eller hot om våld för att påverka en politisk situation. Det förenar Anders Behring Breivik,  Ilich ”Schakalen” Ramirez­ Sánchez och Usama bin Ladin.

I går började en rättegång mot fyra unga män i Göteborgs tingsrätt. En 21-åring åtalas för totalt 20 brott. Han ska bland annat ha skickat hotbrev till personer anställda­ inom pälsnäringen och till deras familjer.

Jordbruksverket har fått ta emot brev där personer som arbetar med djur­hantering på Smittskyddsinstitutet och Astra Zeneca hotats med döden. Många av breven var skrivna i 21-åringens eget blod.

Han åtalas också för en mordbrand på en snabbmatsrestaurang i Scandinavium i somras. Branden orsakade skador­ för nära en miljon kronor.

De övriga tre åtalas för olaga tvång när de tvingat pälshandlare i Göteborg att skriva under ett policydokument om pälsfrihet utfärdat av Djurrättsalliansen.

Det är inte sällan skräckbilder från gris- och minkfarmer sprids.

Den borgerliga regeringens politik har urholkat det svenska djurskyddet. Djurskyddskontrollerna har halverats och det finns inte längre pengar till tillräckliga­ kontroller. Det är illa, men det är en fråga som måste lösas politiskt­.

Djurskyddet är alldeles för viktigt för att lämna över till personer som skickar hotbrev skrivna i sitt eget blod.

Oavsett vad vi tycker om att andra äter kött eller klär sig i pälsar kan vi inte­ tillåta människor att verka utanför lagen och använda terror som politiskt verktyg.

Militanta grupper ska inte få göra sig till djurens talespersoner och hota, bränna­, sabotera, stjäla, vandalisera och ut­pressa.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM