ÅSIKT

Sverige behöver en plan för tillväxt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Ska vi begråta de stora eller satsa på de små

Foto: Halkar efter Sverige halkar efter i tillväxtligan, enligt oppositionen och näringslivet. En av anledningarna sägs vara att småföretagen känner sig illa behandlade.

18 juli 2002. – Jag vill att Sverige ska vara ett land i arbete och tillväxt, ett land i liv och lust, i förändring och förbättring, sa statsminister Göran Persson den 14 juni när riksdagen tog sommarlov.

– Därför måste arbetsmarknaden och näringspolitiken ständigt justeras och moderniseras. Det måste ske i samförstånd mellan företag, fack och stat. Låt oss samlas kring en investeringsplan för arbete och tillväxt, manade han parterna och partierna.

Sedan dess har regeringen varit tyst om tillväxten.

Segar oss upp

Sverige halkar efter, lyder i stället oppositionens och näringslivets ständiga kritik. Det stämmer om man bara mäter i BNP-utveckling per capita och framför allt om man räknar in perioden 1991–95 då den hemlagade ekonomiska krisen slog ut industrins konkurrenskraft, gjorde en halv miljon människor arbetslösa och raserade statsfinanserna.

Nu segar vi oss upp. OECD tror att Sverige blir bland de bästa i EU-klassen i tillväxt med 2 procent i år och 3,2 procent nästa år trots telekombranschens kris.

Klart konkurrenskraftigt. Men räcker det när Pharmacia säljs ut och lämnar landet som en rad av våra lysande företag, Volvo, Saab, Aga, Bofors och Astra, redan gjort. När utländska företag flyttar ut jobb och vinster, när nyföretagandet sackar, småföretagen känner sig illa behandlade och inga nya svenska storföretag ser dagens ljus?

I den socialdemokratiska valbroschyren ”Sverige, ett land i arbete och tillväxt” finns ett positivt resonemang om näringslivets villkor, om behovet av konkurrens, initiativ och tillväxt. Att välstånd också beror på ett framgångsrikt näringsliv. Men inga åtgärder.

Hittills är det främst Metall i samarbete med industrimannen Carl Bennet som utvecklat ett rejält program för tillväxt. Satsa på våra redan framgångsrika branscher som bioteknik, mikrobiologi, data, IT, mobil teleteknik, design.

Se till att skapa samarbete och nätverk mellan företag, fack, forskare, högskolor, utbildningsanordnare och kommuner. Satsa rejält där Sverige redan ligger långt framme, då kan vi nå spetskompetens och export, råder Carl Bennet och metallbasen Göran Johnsson.

Investeringsplan saknas

Nu säljs Pharmacia ut och ryktena går att Ericsson står på tur. Ska vi begråta de stora som försvunnit eller satsa på de små och att behålla de kronjuveler som finns kvar? Varför gör inte regeringen Metalls program till sitt och kommer med en småföretagspolitik som kan lyfta både tillförsikt och växtkraft hos de företagen?

Och var finns statsministerns investeringsplan för tillväxt med utbyggt bredband, nya vägar, järnvägar och bostäder?

LA