Hur kan det hända igen?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tunnelbanetåg fastnar inne i tunnlar, tusentals resenärer försenas, slocknade trafikljus orsakar kaos i biltrafiken, affärer och restauranger tvingas stänga, Stockholmstidningarnas utgivning hotas, telefonnätet kollapsar, internet och e-post går inte att använda, hushåll blir utan el...

Kabelbranden i Akallatunneln har drabbat hundratusentals stockholmare. Värst är det för de boende i Tensta, Rinkeby, Akalla, Hjulsta och Husby. I bästa fall får de elen tillbaka på lördag kväll.

Inte första gången

Det är andra gången på ett år som Birka Energis kablar brinner upp. Hur kan det hända igen? Hur kan energibolaget än en gång uppvisa en så usel krisberedskap? Det är oacceptabelt men tyvärr inte överraskande.

Branden visar dels hur sårbart vårt moderna elberoende samhälle är, dels hur marknadiseringen av elinfrastrukturen lett till undermåligt beredskapstänkande. Det är helt enkelt inte lönsamt att upprätthålla god reservkraft.

”Företaget bör se över sina rutiner”, säger näringsminister Björn Rosengren i ett pressmeddelande med udden riktad mot Birka Energi. Visst. Men hur vore det om staten såg över sin infrastrukturpolitik?

Pengar före säkerhet

De två stora infrasystemen – el och telekommunikationer – har varit utsatta för avregleringar alltsedan 1990-talet. Alla avregleringar är inte av ondo. Telia-monopolet behövde exempelvis brytas upp. Men tyvärr ledde den då rådande ekonomistiska kulturen till att lönsamhet fick gå före säkerhet och helhetssyn.

IT-systemen och elsystemen hänger ihop. Fungerar inte det ena, fungerar inte det andra. Samhället är oerhört beroende av dem båda. Säkerhetspolitiskt sett är det mycket illavarslande att huvudstaden kan lamslås i flera dagar på grund av en brand i en tunnel.

200

HK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.