Mejla

Eva Franchell

Korkade stockholmare luras av fastighetshajar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh.
Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh.

LEDARE

Stockholms stad betalar ockerhyror för sina egna usla lägenheter.
Att stockholmare kan vara både stressade och korkade trodde vi kanske redan. När staden hyr ut sina lägenheter till sig själv med förlust bekräftar det bara misstankarna.
Det är egentligen obegripligt. Stadens två bostadsbolag Familjebostäder och Micasa hyr ut sina bostäder till företaget Snabbaboenden som i sin tur hyr ut lägenheterna till socialtjänsten.

En mycket lönsam omväg för Snabbaboenden.

Sex gånger så mycket

Det är tidningen Hem & Hyra som avslöjar det ekonomiska vansinnet. Kommunala Familjebostäder hyr ut en lägenhet i Tensta till Snabbaboenden för 4 000 kronor i månaden.

Snabbaboenden hyr sedan i sin tur ut Tenstalägenheten till den kommunala socialtjänsten för 840 kronor per dygn eller 25 000 kronor i månaden. Socialtjänsten får alltså betala sex gånger så hög hyra för lägenheten som dessutom är i uselt skick.

Smutsigt, trasigt och slitet

Hem& Hyra har besökt lägenheter som hyrs ut till barnfamiljer. Det är smutsigt, trasigt och slitet. Det saknas nycklar och skåp. Lådor är hoptejpade, fönster trasiga och tapet är nerriven. Snabbaboenden är ansvarig för underhållet och påstår att alla brister ska åtgärdas inom 48 timmar, men Hem & Hyras besök bevisar motsatsen.
Snabbaboenden får alltså in 25000 för en enda lägenhet. Enligt de två senaste årsredovisningarna har bolaget omsatt 30 miljoner kronor och tjänat 9 miljoner i vinst.

Frågan är varför Familjebostäder och Micasa väljer att gynna ett företag som så uppenbart blåser Stockholms stad?

Borgarrådet upprörd

Det vänsterpartistiska bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh säger att hon är upprörd. Hon är också ordförande i Familjebostäder men kände inte till avtalet med Snabbaboenden. Den ena handen visste alltså inte vad den andra gjorde.
Helt uppenbart behöver Stockholm bättre ordning på sina affärer. I framtiden kan ju Familjebostäder hyra ut sina lägenheter direkt till Socialtjänsten. Då blir det pengar över som kan gå till renovering och underhåll av lägenheterna.

Barn ska inte tvingas bo i kvartar. De ska inte behöva skämmas för att deras föräldrar inte har råd.

Stockholms stad borde lägga sin energi på att bygga fler billiga lägenheter. Det är bostadsbristen som gynnar hyreshajarna.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Familjebostäder

Hem & hyra

Hyresgästföreningen

Ann-Margarethe Livh