Mejla

Anders Lindberg

Skrattretande från Svenskt Näringsliv

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Urban Bäckströms utspel är det bästa som kunde hända Stefan Löfven.

Vd:n för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström, kan inte tas på allvar.
Vd:n för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström, kan inte tas på allvar.

I går skrev Urban Bäckström, VD på Svenskt Näringsliv att S-beslutet om vinst i välfärden "ter sig som det allvarligaste hotet mot det fria näringslivet på decennier". Han ställer frågan "är detta första steget mot ett totalt monopol för offentlig egenregi?"

Svaret på frågan är nog nej, men det spelar mindre roll. Det intressanta är själva tonläget. Intrycket av Svenskt Näringslivs utspel är först att de skickat ut fel pressmeddelande, Socialdemokraterna föreslår ju inget tak för vinstuttag ur välfärden. Sedan inser man att Urban Bäckström faktiskt menar allvar. Han anser att det hotar hela näringslivet om man ställer krav på hur våra skattepengar ska användas.

Ingen är nog mer tacksam över Svenskt Näringslivs inhopp i debatten än Stefan Löfven. Det hjälper honom att hantera de interna kritikerna.

Läget påminner lite om februari 1997. Den interna kritiken mot Göran Persson var stenhård. LO var på krigsstigen och rosornas krig rasade. När nöden var som störst var räddningen som närmast. På DN-debatt skrev 101 direktörer, eller om det var 102, en rasande debattartikel och gick till total attack mot Socialdemokraterna och LO.

Dåvarande LO-ordförande Bertil Jonsson jämförde artikeln med en krigsförklaring och arbetarerörelsen slöt upp kring Göran Persson.

Förutom Gunnar Hökmark (M) är förmodligen ingen i dag bättre på att ena socialdemokrater än Urban Bäckström. Hans förmåga till obalanserade uttalanden är oslagbar.

I sak är Bäckströms tal om hot mot näringslivet bara löjligt. Det han försöker göra är att väcka liv i löntagarfondsdebatten igen. Men det måste väl ändå vara skillnad på att kräva mer personal i äldreomsorgen och att ta över ägandet i näringslivet. När VD:n för Svenskt Näringsliv inte klarar att se den skillnaden kan han inte tas på allvar utan blir bara en komisk birollsfigur.

Under tiden kan Stefan Löfven skratta hela vägen till partikongressen.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN