Mejla

Eva Franchell

Med Alliansen rullar pengarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

28 JUNI 2013. Lobbyism

Hur var det nu Alliansen formulerade det inför valet 2006?

”Vi ser med oro på att allt fler myndigheter använder en ökande andel av sina resurser åt politisk opinionsbildning och lobbying.”

Ja det var exakt så de fyra allianspartierna uttryckte det i sin kampskrift ”Att bryta Socialdemokraternas makthegemoni.”

Skriften kunde lika gärna ha författats av Bror Duktig. Generaldirektörerna skulle styra sina verk och inte delta i samhällsdebatten annat än på regeringens order. ”Om myndighetens informationsgivning ska gå utöver ren information kopplad till den egna verksamheten så ska detta ske på uppdrag av riksdag och regering...”

Men hur gick det med kampen då? Fick Alliansen ordning på den vildvuxna lobbyismen?

I dag kan Aftonbladet avslöja att statliga myndigheter sprätt i väg en kvarts miljard till landets största pr-byråer under de senaste fem åren. Det motsvarar 284 000 kronor varje arbetsdag.

Bilder för 70 000 kronor

Strålsäkerhetsmyndigheten vände sig till lobbyföretaget Intellecta Corporate för att få nya bilder på de svenska kärnkraftverken. Byrån tog över 16 000 kronor bara för att hitta en fotograf som sedan körde på den högre taxan. Notan för bilder från våra tre kärnkraftverk slutade på över 70 000 kronor.

Kunde inte informatörerna på Strålsäkerhetsmyndigheten bara ha lyft luren och ringt en fotograf i Östhammar?

Att Arbetsförmedlingen behöver hjälp, det har vi förstått. Men att Angeles Bermudez-Svankvist redan fått hjälp för över 30 miljoner kronor, det trodde vi aldrig. Det är Gullers Grupp som försökt styra upp henne med hjälp av medieträning och diverse debattartiklar. En blev aldrig publicerad, men kostade ändå 150 000 kronor. Med en sådan taxa skulle vi på ledarredaktionerna kunna leva Söderhavsliv.

Lobbyism mot sjukvårdspolitik

Hur var det nu..?

”Utvecklingen mot att myndigheter allt mer använder sig av opinionsbildning och lobbying i sitt arbete eller att myndigheter särskilt inrättas för att påverka samhällsopinionen eller politiken är ett hot, eller direkt brott, mot grundlagens krav på myndigheternas saklighet och opartiskhet.”

Ändå kunde Karolinska Institutet lägga ner hundratusentals kronor på att lobba mot Alliansens sjukvårdspolitik. Vem är det som lurar vem?

Kanske Lars Leijonborg, Nyamko Sabuni, Sten Tolgfors, Tobias Krantz, Andreas Carlgren eller för den delen – Göran Persson kan svara på den frågan?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN