Mejla

Fredrik Virtanen

Gud gav oss Ordet för att stå upp för ljuset

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

mardrömslik skoldag I torsdags tog sig en man i lång rock och Star Wars-mask in på Kronans skola i Trollhättan. Han var beväpnad med svärd och kniv och högg ner både lärare och elever, varav två dog. Nu måste svenska skolor uppdatera sitt säkerhetstänk.
mardrömslik skoldag I torsdags tog sig en man i lång rock och Star Wars-mask in på Kronans skola i Trollhättan. Han var beväpnad med svärd och kniv och högg ner både lärare och elever, varav två dog. Nu måste svenska skolor uppdatera sitt säkerhetstänk.

Det är tunga tider. Det känns mörkt.

”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud”, skrev evangelisten Johannes i Bibeln.

”Ord kan verka som små, små doser av arsenik. De slukas obemärkt, de verkar inte ha någon betydelse, men efter en tid visar sig giftets verkningar”, skrev Victor Klemperer, tysk-judisk professor som såg hur nazismen växte fram via ordval och handlingar på 1930-talet.

När rasism dödar barn i Trollhättan och flykting­förläggningar brinner är det svårt att andas utan att tänka att giftet redan infekterat vårt samhälle, att mörkret är här.

Mörkret är inte här.

De som påstår att mörkret är här är de som sprider giftet.

Ordet har aldrig legat så illa till som 2015. Ordet kan spridas av alla, snabbt som vinden över landet. Internet har en massiv hatkraft.

Vi har ett riksdagsparti som blir allt ärligare och tydligare med var det kommer ifrån. Den 15 oktober kommunicerade Sverigedemokraterna att man inte längre tror på parlamentarismen utan tänker använda gatorna. Så lite tid som möjligt ska tillbringas i riksdagen till förmån för aktivism.

Det är enorma ord som för tankarna till klassisk demokrati­föraktande fascism.  Fattig­pensionärer ställs mot invandrare och SD:s ledare säger ”Kom inte hit!” och talar om ”välfärdskollaps”, ”gigantisk massinvandring” – och ”slutet för Sverige som en svensk nation”.

Det är ett exempel­löst domedags­dravel från ett svenskt riksdagsparti.

De allra flesta, även bland partiets väljare, skrattar åt så verklighetsfrämmande och apokalyptiska ord men långt ifrån alla. Ord påverkar. Nu hyllas mordbrännarna och barna­mördaren på SD-vänliga hatsajter, och även på Youtube och Facebook. I det läget, till skillnad från när invandrare begår brott, talar partiet om enskilda dårar eller tiger.

Ansvaret för ett brott ligger alltid hos gärningsmannen, men ord saknar aldrig betydelse. Ord skapar rädsla. Ord förgiftar. Den stora majoriteten av Sveriges befolkning har inte mött på ett enda personligt problem med flyktingar men man har hört något. Man har läst något.

Någon har sagt något om fara, om hot, om kollaps, om mörker, om undergång. Om slutet för Sverige.

Rädslan sprids. Hatet växer. Därpå våldet.

Förra gången de rasistiska hatbrotten eldhärjade Sverige, på 1990-talet, fanns inte dagens internet som kunde utnyttjas för att piska upp hatstämningar, sprida propaganda, trakassera varenda antirasist som vågade yttra sig eller jubla åt höger­extremistisk terror.

Det kan se mörkt ut.

Men det är inte mörkt.

För samtidigt har ordet aldrig legat så bra till som 2015. Det är upp till oss. Ordet kan spridas av alla, snabbt som vinden över landet. Internet kan vara en massiv kraft mot lögner, mot hat, mot våld och för humanismens, solidaritetens och politikens beprövade lösningar på komplicerade situationer. Vi behöver använda ordet.

Att inte säga emot är att hålla med. Det är allas moraliska plikt att tala.

Jag tror att Gud gav oss Ordet för att vi skulle använda det mot fascismen, för ljuset.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN