Mejla

Anders Lindberg

Dags att öka, Stefan Löfven

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ETT HÄNDELSERIKT 2015 Trots flera viktiga reformer i nästa års budget, som Stefan Löfven presenterar i sitt jultal i dag, krävs det mer för att regeringen ska vinna tillbaka väljarnas förtroende.
Foto: LASSE ALLARD
ETT HÄNDELSERIKT 2015 Trots flera viktiga reformer i nästa års budget, som Stefan Löfven presenterar i sitt jultal i dag, krävs det mer för att regeringen ska vinna tillbaka väljarnas förtroende.

LEDARE

19 december 2015. Löfvens jultal

I dag klockan 12.15 kliver Stefan Löfven ut på trappan framför Nobelmuseet i Gamla stan för sitt traditionella jultal.

Därmed är det politiska året slut och kan ersättas av senapssill, nubbe och griljerad jul­skinka.

Med sig har han sin alldeles egna budget som riksdagen antog­ i torsdags. Efter ett år och tre månader som statsminister får han den 1 januari äntligen regera på sin egen politik.

Pengar till snabbspåren

Budgeten har fått namnet ”2016 – investeringarnas år” vilket­ nog bör tolkas bokstavligt.

Den innehåller flera viktiga reformer.

Det blir 12 000 nya utbildningsplatser på bland annat komvux och yrkeshögskolor och en satsning på två miljarder till fler anställda på lågstadiet.

Nu kommer även pengarna till snabbspåren för nyanlända så att invandrade läkare, ingenjörer, kockar, undersköterskor och andra kan få jobb. Det är ett obegripligt slöseri att männi­skor sitter sysslolösa samtidigt som deras kompetens behövs i arbetslivet.

Även viktiga valfrågor som att ta bort stupstocken i sjuk­försäkringen och börja avvecklingen av Fas 3 genomförs nu, liksom en sänkning av pensionärsskatten.

Behövs mer ambition

Men sen var det ju de där investeringarna. Regeringen lägger visserligen flera miljarder på bostäder och klimat­anpassning, men nivån är all­deles för låg. De närmaste tio åren behöver 700 000 bostäder byggas. Här skulle behövas en kriskommission och mycket mer ambitiös politik.

Även pengarna till kommunerna är för snålt tilltagna.

I mitten av november fick kommunsektorn extra statsbidrag med 8,3 miljarder för att klara flyktingmottagandet i år. Men om Sverige ska kunna ta emot 40 000 nya elever i skolan och bygga ut sjukvård, socialtjänst och annan samhällsservice i rimlig takt behövs permanent högre statliga bidrag både till kommuner och landsting.

Krisdrabbat år

Budgeten är ett bra golv att stå på, men om Stefan Löfven vill vinna tillbaka väljarnas kärlek måste han göra det tydligare att ett maktskifte i Rosenbad också betyder ny politik.

2015 blev en arbetsseger för regeringen. Den sitter kvar och lyckades få igenom sin politik i riksdagen. Men kriserna avlöste varandra och det blev nästan extra val. Det hände mer en normal vecka denna höst än vad det brukade göra på flera månader.

Tack för det här året, kära politiker. Men gör inte om det.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN