Mejla

Eva Franchell

6 skäl för en lag på cykelhjälm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi på Aftonbladets ledarredaktion vet ­inte, men vi gissar att våra kollegor på ­Expressen bär lycra. Vi tror att de ligger i ytterfil på Stockholms cykelbanor.

De svettas och håret fladdrar för de vägrar att bära hjälm. De är liberaler och tycker att det står var och en fritt att ­köra ihjäl sig.

Vi på Aftonbladet säger nej. Vi vill ­rädda livet även på våra konkurrenter, så här får ni sex skäl för en lag på cykelhjälm.

1  Hälsan. Cyklisterna är oskyddade, i fjol skadades 12 000 cyklister i trafiken. 36 dödades och 521 skadades svårt. Hjärnskadeförbundet konstaterar att huvudet är särskilt känsligt för slag. Även lätta hjärnskador kan få svåra konsekvenser.

2  Konditionen. Många är rädda för att bege sig ut på cykelbanorna. En obligatorisk cykelhjälm skulle öka tryggheten och fler skulle våga motionscykla. Om alla bär hjälm behöver ingen känna sig dum eller amatörmässig.

3  Föredömet. I Sverige har vi lag på cykelhjälm för alla under 15 år. Barn har särskilt känsliga skallar. Endast tre av tio vuxna har hjälm vilket gör dem till sällsynt dåliga föredömen. Barn gör inte som du säger, de gör som du gör.

4  Underhållet. På vissa håll finns det inga cykelbanor och cyklisterna tvingas ut i farlig filkörning. Hål, kanter och ishala banor ökar riskerna för cyklister. Självklart måste underhållet bli bättre, men cyklister är också föräldrar, makar och goda vänner med ansvar att hålla sig vid liv.

5  Hänsynen. I en dåligt planerad trafik­miljö lever även bil- och buss­förare farligt. De riskerar dessutom att köra på en cyklist och i värsta fall en som saknar hjälm. En olycka kan få förödande konsekvenser även för andra än cyklisten.

6  Frisyren. En bra cykelhjälm håller håret på plats.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN