Hatet är alltid på fullt allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Besatt av rasistiska symboler. Inte ens efter massakern tog någon Dylann på allvar.
Besatt av rasistiska symboler. Inte ens efter massakern tog någon Dylann på allvar.

Innan 21-årige amerikanen ­Dylan Roof i helgen mördade nio personer – samtliga afroamerikaner som var på besök i en ­kyrka i Charleston – ska han ha sagt att han måste döda eftersom svarta våldtar vita kvinnor och försöker ta över landet.

I vad som sägs vara Roofs ­manifest får man en inblick i hans radikaliseringsprocess. Han tyckte att den vite medborgargardisten George Zimmerman behandlades orättvist efter att han skjutit den svarte 17-åringen Trayvon Martin.

Rasistisk världsbild

Efter att ha studerat den konservativa gruppen Council of conservative citizens sajt ska han ha upplevt ett ”uppvaknade” där det blivit tydligt för honom hur afroamerikaner utgör ett hot mot USA:s vita.

I bygget av en rasistisk världsbild utgjorde även konspirativa tankar om flyktinginvandringen till Europa och den ”svekfulla” judiska identiteten pusselbitar.

Dylann Roofs vänner har ­beskrivit honom som besatt av rasistiskt hat. Han lät sig fotograferas i kläder med rasistiska symboler.

Oviljan att prata

Han berättade för sina offer att han tänkte mörda dem på grund av deras etnicitet. Han lät ett tilltänkt offer överleva för att hon skulle kunna berätta om vad Roof sagt och gjort i kyrkan.

Manifestförfattandet, poserandet med vapen, de vilda ­konspirationsidéerna, föreställningen om att man gör något gott, att man har stöd av breda folklager och slutligen blod­badet känns igen från Anders Behring Breiviks attentat i Norge.

Men oviljan att prata om ­samhälleliga stämningar bakom politiskt motiverade mass­­mord tycks även prägla ­amerikansk debatt.

South Carolinas guvernör säger sig inte förstå vad som kan ha drivit Dylann Roof. På ledarplats skriver amerikanska högertidningar att onda handlingar alltid är ett mysterium. Jeb Bush – möjlig presidentkandidat för Republikanerna – säger sig inte veta något om Roofs motiv.

Nio människor dog

Kanske är det lättare att leva med tanken på att blodbadet bara är ett verk av en ensam ­galen hjärna, att slippa konfronteras med insikten att Roof ensam är ansvarig för ­sina handlingar, men att hans världsbild ­varken är skapad av eller begränsad till honom.

– Dylann var inte en seriös person, ingen tog honom på allvar.

Det är Joey Meek som säger det i en intervju med CNN. Han var tidigare rumskamrat med Dylann Roof,

Inte ens när nio människor fått sätta livet till tar USA ­Dylan Roofs hat på allvar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.