ÅSIKT

Klokt att Europa isolerar fascister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De borgerliga partierna bestämmer om Sverigedemokraterna ska få inflytande över svensk politik
LEDARE

I den tyska riksdagen, Bundestag, finns en stabil vänstermajoritet. I förra valet fick Vänstern, De gröna och Socialdemokraterna tillsammans 320 mandat mot den samlade högerns 311.

Ändå är Angela Merkel från Moderaternas systerparti kristdemokratiska CDU kansler.

I Sverige finns tvärtom en stabil högermajoritet i riksdagen, de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har fler mandat än de rödgröna.

Ändå är Stefan Löfven statsminister.

Det tyska vänsterpartiet har sina rötter i Östtyska kommunistpartiet som byggde Berlinmuren och Sverigedemokraterna kommer ur nazistiska grupper.

Omöjliga som underlag

Partierna är, bland annat på grund av sin historia, politiskt omöjliga som regeringsunderlag. Därmed fick inget av de traditionella blocken majoritet i valet, varken i Tyskland eller i Sverige.

I Tyskland blev lösningen en så kallad "stor koalition" där Kristdemokraterna regerar tillsammans med Socialdemokraterna. I Sverige blev det "Decemberöverenskommelsen" som ger största block möjlighet att regera och därmed tar bort Jimmie Åkessons vågmästarroll i regeringsfrågan.

Att isolera icke rumsrena partier är inget nytt i Europa.

I Belgien har man ända sedan 80-talet pratat om en "cordon sanitaire", en smittskyddslinje som mot farliga sjukdomar, där de demokratiska partierna tillsammans drar en gräns mot högerextrema partier.

Hindrar spridning

Decemberöverenskommelsen är just en sådan cordon sanitaire som hindrar spridning av Sverigedemokraternas rasistiska politik.

Motiven för detta är i grunden politiska. Är man inte beredd att ge legitimitet till det samhälle Sverigedemokraterna vill skapa, åt rasismen och till den svans partiet håller sig med så kan man inte heller samarbeta med dem.

För en vecka sedan var det 70 år sedan Nazityskland kapitulerade. Är det då rimligt att manövrera parlamentariskt så att ett parti med rötter i nazismen blir regeringsunderlag?

Även om de som försöker fälla Decemberöverenskommelsen försöker mörka är detta ju den praktiska konsekvensen.

Borgerligheten har ett val

Sanningen är att fascistiska partier aldrig kommit till makten på egen hand. Från Adolf Hitler till dagens extremhöger har det alltid krävts samarbete med den politiska högern. Därför har borgerligheten ett val. De kan välja om Sverigedemokraterna ska få inflytande eller om smittskyddslinjen ska hålla.

De krafter som förött vår kontinents historia, nationalister, fascister och totalitära grupper står fortfarande redo i kulisserna. De bara bidar sin tid.

Tills någon är tillräckligt naiv.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM