Ingvar Persson

Smutsigt politiskt spel i SD-toppen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag inleddes rättegången mot den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Martin Kinnunen. Enligt åklagaren har Kinnunen gjort sig skyldig till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Allvarliga anklagelser. Båda brotten kan leda till fängelse om Kinnunen anses skyldig.

Dokument som läckt från Sverigedemokraterna antyder att Kinnunen med partiets pengar betalat Sverigedemokraten Erik Almqvist för att lämna riksdagen.

Inte som andra

Vi har tvingat vänja oss vid att företrädare för Sverigedemokraterna inte uppträder som andra politiker. Partiet skakar av sig den ena affären efter den andra, från järnrörsskandalen - upprinnelsen till åtalet mot Kinnunen - över partiledarens spelvanor till fyllefilmer med tolkningar av gamla Vit Makt-hits.

Sverigedemokraternas anhängare verkar helt enkelt inte bry sig.

Åtalet mot Kinnunen om skatte- och bokföringsbrott borde dock vara en annan historia. Här handlar det inte om brist på politisk förfining eller en uppväxt med Ultima Thule. Sverigedemokraternas tidigare presschef står åtalad för klassiska manschettbrott genomförda på alldeles nykter kaluv. Hela operationerna tycks dessutom handla om ett sällsynt cyniskt politiskt maktspel.

Bort från ramljuset

Almqvist skulle flyttas bort från rampljuset, men han skulle inte behöva gå lottlös. Han fick själv avsäga sig sina uppdrag och skulle slippa nesan att uteslutas. “Lojaliteten” skulle belönas med ett miljonarvode för diffusa konsultuppdrag, utbetalt mot skumma fakturor och via olika bolag. I praktiken handlade det om ett avgångsvederlag.

Juridiskt betyder det problem. Avgångsvederlag beskattas och bokförs på ett sätt, konsultarvoden på ett annat. Och bokföringen haltar förstås när något ska framställas som något annat än det är.

Dokumenten från Sverigedemokraterna antyder att partiledningen varit fullt informerad.

Politiskt problem

Bortom skatte- och bokföringsjuridiken finns också ett politiskt problem. Hela affären med Almqvists ersättning handlar nämligen om dubbel bokföring. En gammal kompis fick ta en snyting för laget och för att utåt rentvå partiet.

Också därför måste kompensationen skötas diskret.

Just nu kastar sig Sverigedemokraternas hejarklack över tangentbordet för att skriva om Kommunal och Margot Wallström. Men också det borde faktiskt vara ett problem för Sverigedemokraterna.

Bilden faller sönder

Partiet vill ju framstå som något annat än den politiska elit som håller varandra om ryggen och doppar händerna i syltburken. Lite opolerade kanske - det är så fylleskandalerna förklaras - men absolut inte en elit som skor sig själva.

Men dagens rättegång handlar inte om någon fyllegrej inspirerad av Ultima Thule. Det vi ser är misstankar om manschettbrott och ett maktspel som drivits längre än i något annat parti.

Bilden av ett parti i opposition mot politiskt mygel faller sönder i Kinnunens affärer och Almqvists avgångsvederlag, oavsett vad domstolen kommer fram till när det gäller skatte- och bokföringsbrotten.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.