Här förs en orädd debatt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Socialdemokratin har nu chansen att bli ett mer öppet parti”

SLAGET OM FRAMTIDEN Bakom löpsedlarna har bloggarna påbörjat ett eget valanalysarbete.
SLAGET OM FRAMTIDEN Bakom löpsedlarna har bloggarna påbörjat ett eget valanalysarbete.

Dagen efter Mona Sahlins besked börjar nu slaget om framtiden.

Rubrikerna fokuserar på personer och fraktioner. Det kan verka som att socialdemokratin är ett parti i upplösning.

Riktigt så illa är det nu inte.

Socialdemokraterna har en ledarskapskris, därom råder inget tvivel. Dessutom behöver man en berättelse om framtiden, och en tydlig konflikt med sin politiska motståndare.

Samtidigt. Idéerna och värderingarna bär. Socialdemokratins mål kommer även fortsättningsvis vara fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle, som det står i partiprogrammet.

Obegriplig process

Nu behövs en process kring partiledarvalet som är inriktad på två saker: att ge den nya ordföranden ett tydligt mandat, och att processen är så öppen som det bara går.

När Mona Sahlin blev vald var hennes politiska program aldrig en faktor.

Processen blev sluten och obegriplig. Den resulterade i ett slags kröning, snarare än ett val utifrån vad hon ville med politiken.

Det var inte till gagn vare sig för Mona Sahlin eller partiet.

Leta kandidater på flera nivåer

Nu måste den valberedning som ska vaska fram förslag se till att processen blir öppen, och får handla om politik. Hur ska skolan bli bättre? Hur ska jobben komma, och vad behöver göras med skatterna? Man behöver dessutom leta kandidater brett och förutsättningslöst, på flera nivåer i partiet. Målet bör vara att partimedlemmarna vet så mycket som möjligt om den som väljs. Det är rättvist både mot kandidater och partimedlemmar.

Förutsättningarna för detta borde egentligen vara bättre än någonsin.

Långt bortom fraktionsstrider och löpsedlar förs nämligen en en engagerad, konstruktiv och frimodig debatt om socialdemokratins framtid, både vad gäller ledarskap och politik. Samtidigt som den officiella partiorganisationen har slutit sig inåt, har engagerade partimedlemmar bildat Öppna kriskommissionen. Nät­rötterna Netroots, bestånde av över 600 bloggare, har påbörjat ett eget valanalysarbete.

Släpp in alla som vill

Socialdemokratin har nu chansen att sluta prata om att man behöver bli ett mer öppet parti, och faktiskt ta ett steg för att bli ett mer öppet parti. Släpp in alla som är intresserade, lyssna noga på det som sägs och se till att alla som vill får vara med och nominera.

Det talas mycket inom socialdemokratin om att partistrukturen är stängd och föråldrad. Nu är det dags att sluta beklaga sig över sakernas tillstånd, och faktiskt göra något åt saken.

KP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.