Det finns ingen vinnarinstinkt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”S måste leta efter en person som kan säga vad partiet behöver höra – inte vad partiet vill höra”

svår utmaning Berit Andnor föreslås leda Socialdemokraternas valberedning. Den viktigaste uppgiften är att hitta en partiledare som vill och kan vinna val.

Socialdemokraterna blev, med nöd och näppe, Sveriges största parti i valet. Sedan dess har det gått utför. I dag är skillnaden mellan Moderaterna och Socialdemokraterna 5,7 procent, enligt Novus sammanvägda index.

Bara en riktig vinnarskalle går i gång i sådana lägen. Biter ihop, får i gång adrenalinet och tar fajten. I bästa fall tycker hon eller han att det här, det är riktigt kul.

Lever i förnekelse

Så icke Socialdemokraterna. Där lever man fortfarande i en förnekelse, som har gått över i hopplöshet. Det mumlas om att det kanske är bäst att inrikta sig på valet 2018. Och om att det kanske inte spelar så stor roll om en ny partiledare har förutsättningar att vinna val, det räcker med att vederbörande kan hålla ihop partiet.

För, vem bryr sig om väljarna. Socialdemokraterna verkar ha fått nog av detta flyktiga släkte.

I stället för att ha den självklara ­utgångspunkten att Mona Sahlins efterträdare måste kunna vinna valet 2014 handlar processen om helt andra saker. De olika maktcentrumen inom den krympande rörelsen ska alla ha sitt, man bevakar positioner och kohandlar redan för fullt. Att priset kommer att bli valförlust verkar vara av underordnad betydelse.

Det är dags att rycka upp sig. För det första måste hela processen göras öppen och ge möjlighet till insyn och påverkan hela vägen fram till kongressen.

För det andra måste Socialdemokraterna bredda startfältet av partiledarkandidater och börja diskutera namn som inte just nu ter sig självklara. Det behöver inte vara någon i riksdagen. Det behöver inte vara någon med statsrådserfarenhet. Vad som är viktigt är att det blir en person som kan och framför allt vill, vinna val.

Måste ta sitt ansvar

Socialdemokraterna måste välja någon med en plan för att åter göra socialdemokratin relevant hos väljarna och som sedan får mandat från partiet att genomföra sin plan.

Vinnarmentalitet och utformningen av politiken hänger ihop. Att ge upp ambitionen att vinna nästa val, får som konsekvens att förändringstryck när det gäller organisation och politik avstannar. Endast ett parti som är genuint nyfikna på varför väljarna valt något annat, och benhårt övertygade om att det går att övertyga dem om att komma tillbaka, kan hitta rätt i förnyelsen av politiken. Vem vill rösta på någon som inte är intresserad av att ta ansvar?

Socialdemokraterna måste leta efter en person som kan säga vad partiet ­behöver höra – inte vad partiet vill ­höra.

KP