ÅSIKT

Fartyg för solidaritet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Israels blockad av Gaza har nu snart pågått i fyra år. Det enda den lett till är lidande för en oskyldig befolkning. Det palestinska folket valde ”fel” politisk ledning (Hamas) och har därefter kollektivt bestraffats av ockupationsmakten Israel. Den humanitära situationen är förfärande.

Sverige och EU har uppmanat Israel att häva blockaden. Runtom i västvärlden växer motståndet. Diplomater talar klarspråk. Allt fler bojkottar israeliska produkter.

Hotar med våld

”Det är bättre att tala med Hamas än att blockera Gaza”, skrev den israeliska dagstidningen Haaretz på ledarplats i går. Tidningen uttalar sitt stöd för den pågående humanitära aktionen Ship to Gaza/Freedom flotilla.

Åtta fartyg lastade med förnödenheter och människor som vill uttrycka sin solidaritet med det palestinska folket är på väg till Gazas kust. När detta skrivs har de ännu inte nått fram. Israel har hotat att stoppa aktionen med militärt våld. Den israeliska regeringen är dock kluven. Den höger­extrema utrikesministern Avigdor Lieberman drar sig

inte för att med alla medel stoppa båtarna.

Gör klokt i att lyssna

Men mer resonabla inom försvarsledningen ser problemet. Om israelerna bordar eller beskjuter båtarnademonstrerar de verkligen den maktpolitik som dess kritiker beskyllt dem för att praktisera gentemot palestinierna under alla år.

”Jag sympatiserar med det humanitära engagemang som jag förstår ligger bakom den resa som organisationen Ship to Gaza nu genomför. Jag utgår från att seglatsen till Gaza sker med fredliga medel och att den bemöts på motsvarande sätt av israeliska myndigheter”, sa utrikesminister Carl Bildt i riksdagen i tisdags.

Den israeliska fredsrörelsen har också uttalat sitt stöd.

Israel gör klokt i att lyssna till opinionen både inom och utom landet.

Häv blockaden av Gaza NU!

HK